Μενού Ροή
Η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στη Φινλανδία μπορεί να τερματιστεί άμεσα

Η φινλανδική κρατική εταιρεία ενέργειας Gasum ανακοίνωσε την Τρίτη (17 Μαΐου) προειδοποίηση ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ενδέχεται να σταματήσουν ήδη από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η Gasum, που δραστηριοποιείται επίσης στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία, είχε μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom Export. Σύμφωνα με την Gasum, η συμφωνία αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων από το φθινόπωρο.

Τον Απρίλιο, η διαμάχη κορυφώθηκε με την απαίτηση της Gazprom να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια αντί για ευρώ. Προφανώς, μεταξύ των εταιρειών υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία η Gasum δεν ήταν πρόθυμη να αναπτύξει. Την Τρίτη (17 Μαΐου), η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα αρχίσει να κάνει πληρωμές σε ρούβλια και ότι θα προσφύγει στη διαιτησία για τις διαφορές.

Κατά συνέπεια, υπάρχει ο κίνδυνος οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία να σταματήσουν σύντομα, ακόμη και ήδη από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Καθησυχάζοντας τους πελάτες της, η Gasum δήλωσε ότι έχει προετοιμαστεί για την κατάσταση και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου για τους Φινλανδούς πελάτες της μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector.

Το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή κατανάλωση της Φινλανδίας είναι μόλις 5% και χρησιμοποιείται κυρίως από τη δασική και τη χημική βιομηχανία. Τα νοικοκυριά λέγεται ότι είναι ασφαλή από τις διακοπές. Ωστόσο, ακόμη και αν το φυσικό αέριο αποτελεί ένα λεπτό κομμάτι στην ενεργειακή πίτα της χώρας, ο αγωγός της Βαλτικής και οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Helsingin Sanomat την Τετάρτη (18 Μαΐου), ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum Μίκα Βιλιάνεν δήλωσε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προμηθεύσει με φυσικό αέριο τους πελάτες της μέχρι το τέλος Αυγούστου. Υπήρξαν επίσης συζητήσεις για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από δυτικούς παραγωγούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας