Μενού Ροή
Η Gazprom ανακοίνωσε μείωση 15% στο φυσικό αέριο της Eni

Το μπρος-πίσω μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης για τον ενεργειακό εφοδιασμό θα έχει συνέπειες και για την Ιταλία, καθώς ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τετάρτη (15 Ιουνίου) μείωση κατά 15% των προμηθειών φυσικού αερίου.

Μετά την απόφαση να μειώσει κατά 40% τον όγκο των προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, που αποφασίστηκε στις 14 Ιουνίου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός πρόσθεσε άλλο ένα τούβλο στα αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ.

«Η Gazprom αναφέρθηκε σε περιορισμένη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου για την Τετάρτη, η οποία ανέρχεται σε περίπου 15%. Οι λόγοι της μείωσης δεν έχουν κοινοποιηθεί προς το παρόν», ανέφερε εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας, με τον οποίο επικοινώνησε το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Για να αντισταθμίσει τις πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου, η ιταλική κυβέρνηση προχωρά στην αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου υπογράφοντας νέες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, η Ιταλία διαθέτει αποθηκευτική ικανότητα περίπου 17 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Stefano Besseghini, πρόεδρος της Ιταλικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Δικτύων και Περιβάλλοντος (ARERA), δήλωσε ότι η Ιταλία έχει ήδη αποθηκεύσει 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, «που αντιστοιχούν περίπου στο 52% της συνολικής χωρητικότητας».

Εξεταζόμενος στην Επιτροπή Βιομηχανίας της Γερουσίας, είπε ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί το 90% αυτού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε όμως επίσης ότι ο ρυθμός αποθεματοποίησης επιβραδύνεται.

Οι ιταλικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα για να αντιμετωπίσει τη μείωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

«Η τάση της ροής του φυσικού αερίου παρακολουθείται συνεχώς σε συνεργασία με τους φορείς εκμετάλλευσης και δεν υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Roberto Cingolani, σε σύντομο επίσημο σημείωμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας