Μενού Ροή
Η Γερμανίδα πρωθυπουργός του κρατιδίου κατασκευής του Nord Stream 2 παραδέχεται ότι ο αγωγός ήταν «λάθος»

Η Μανουέλα Σβέσιγκ, η πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας (όπου κατασκευάζεται ο Nord Stream 2) απέσυρε την υποστήριξή της στον αγωγό, παραδεχόμενη για πρώτη φορά ότι η μακροχρόνια υποστήριξή της για το επίμαχο έργο ήταν λάθος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από αναρρωτική άδεια αρκετών εβδομάδων, η Σβέσιγκ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Γερμανία σταμάτησε το έργο Nord Stream 2 τον Φεβρουάριο. Ενώ το έργο φαινόταν καλή ιδέα στο παρελθόν, είπε, η θέση αυτή είχε πλέον αποδειχθεί λανθασμένη.

Η Σβέσιγκ, η οποία είναι ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ήταν επί μακρόν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου καταλήγει ο Nord Stream 2, όχι μόνο επωφελήθηκε από τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις που έφερε η κατασκευή του αγωγού, αλλά έλαβε επίσης 20 εκατομμύρια ευρώ απευθείας από τον Nord Stream 2 μέσω ενός αμφισβητούμενου λεγόμενου «Ιδρύματος για το Κλίμα», το οποίο κατηγορήθηκε ότι ουσιαστικά διευκόλυνε τη μεταφορά χρημάτων ρωσικών λόμπι.

Η δημιουργία αυτού του ιδρύματος ήταν επίσης ένα λάθος, δήλωσε η Σβέσιγκ. «Έκανα κι εγώ αυτό το λάθος», πρόσθεσε.

Η περιοχή διατηρούσε πάντοτε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιστήμης και πολιτισμού.

«Στέκομαι σε αυτό», δήλωσε η Σβέσιγκ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν είχε τώρα «καταστρέψει αυτή τη σχέση με τον κτηνώδη επιθετικό του πόλεμο».

(Julia Dahm | EURACTIV.de)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας