Μενού Ροή
Η γερμανική RWE άνοιξε λογαριασμό σε ευρώ στη Ρωσία για να πληρώσει για το φυσικό αέριο

Η RWE άνοιξε λογαριασμό στη Ρωσία για να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ευρώ, δήλωσε εκπρόσωπος του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις της Μόσχας για ένα νέο σύστημα πληρωμών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η νέα μέθοδος, η οποία έχει προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των ευρωπαίων αγοραστών φυσικού αερίου και έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού, δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

Σύμφωνα με το νέο ρωσικό σύστημα πληρωμών, οι αγοραστές υποχρεούνται να καταθέτουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank. Η τράπεζα θα μετατρέπει τα μετρητά σε ρούβλια, θα τοποθετεί τα έσοδα σε έναν άλλο λογαριασμό που ανήκει στον ξένο αγοραστή και θα μεταφέρει την πληρωμή σε ρούβλια στην Gazprom.

"Είμαστε προετοιμασμένοι για πληρωμή σε ευρώ και έχουμε ανοίξει αντίστοιχο λογαριασμό. Συνεπώς, ενεργούμε σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και γερμανικούς κανονισμούς", δήλωσε εκπρόσωπος της RWE, ενός από τους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι όπως και η Uniper, η RWE πρέπει να προβεί σε πληρωμή για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς η Κομισιόν επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα. Η Κομισιόν ανέφερε ότι οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο, αρκεί να το κάνουν στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στις υπάρχουσες συμβάσεις τους και να δηλώσουν ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε όταν καταβληθεί το νόμισμα αυτό.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα διαδικασία πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Χάμπεκ, το υπουργείο Οικονομίας του οποίου είναι αρμόδιο για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας, δήλωσε τη Δευτέρα "Υποθέτω ότι θα λειτουργήσει".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας