Μενού Ροή
Η Ουγγαρία ξεκινά συνομιλίες με το Κατάρ για την αγορά LNG

Ουγγαρία και Κατάρ συμφώνησαν ότι οι κρατικές ενεργειακές εταιρείες τους θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την αγορά LNG από το αραβικό κράτος του Κόλπου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto την Τετάρτη.

"Είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας να προσελκύσει νέες πηγές στον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο", δήλωσε ο Szijjarto μετά από συνομιλίες στη Ντόχα.

Η Ουγγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους έχει συμβάλει στην εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος.

Η συμφωνία προβλέπει πως ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MVM θα ξεκινήσει συνομιλίες με την QatarEnergy για το ενδεχόμενο προμήθειας της Ουγγαρίας με LNG εντός τριών ετών, δήλωσε ο Szijjarto.

"Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών και η συμφωνία πρέπει να έχει επιχειρηματικό νόημα. Ωστόσο, σήμερα συνάψαμε πολιτική συμφωνία και οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν", τόνισε.

Το Κατάρ συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία αντιμετωπίζουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την έλλειψη εφοδιασμού με καύσιμα, βρίσκονται σε συνομιλίες με το αραβικό κράτος του Κόλπου για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες.

Ο Szijjarto πρόσθεσε ότι για να μπορέσει η Ουγγαρία να αγοράσει φυσικό αέριο από το Κατάρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επεκτείνει τη χωρητικότητα των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου του Νότου.

"Εάν η Κροατία επεκτείνει τη χωρητικότητα του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της, όπως έχει υποσχεθεί ... τότε θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικό το φυσικό αέριο από το Κατάρ να έχει ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας εντός τριών ετών", δήλωσε.

Βάσει μιας 15ετούς συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι, η Ουγγαρία λαμβάνει σήμερα 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη Ρωσία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας