Μενού Ροή
Η ΡΑΕ δίνει άδεια το ΥΠΕΝ δηλώνει άγνοια - Τι γίνεται με την μονάδα των Καταριανών στον Βόλο;

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η σχεδιαζόμενη επένδυση των Καταριανών στη Μονάδα Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), στο Λιμάνι του Βόλου.

Η μονάδα που ανήκει στην θυγατρικής της Καταριανής εταιρείας Powerglobe, Mediterranean Gas, πήρε αρχική έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Μάλιστα πριν από μερικές μέρες σε εκδήλωση με συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρείας, του οργανισμού λιμένος Βόλου και των τοπικών αιρετών, παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες της επένδυσης.

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, επικεφαλής των επενδυτών θα είναι ο αμερικανικών συμφερόντων παγκόσμιος κολοσσός πετραιλοειδών ExxonMobil, ο οποίος σε σύμπραξη με την Meditarranean Gas θα επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία Μονάδας FSRU.

Άγνοια στο ΥΠΕΝ

Όπως ωστόσο προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αίτηση για περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν υπάρχει για την ώρα.

Όπως αναφέρει με έγγραφο στις 5 Νοεμβρίου, "δεν έχει υποβληθεί στην Υπηρεσία μας φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου".

Επίσης, τονίζεται της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, ότι "δεν έχει αποσταλεί στην Υπηρεσία μας για αξιολόγηση Φάκελος Κοινοποίησης και Μελέτη Ασφαλείας".

Η επένδυση

Πρόκειται για μια επένδυση, που σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας Tradewindsnews.com εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια και ιθύνων νους είναι ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της καταριανής εταιρείας Dr Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, γνωστός στην αγορά ενέργειας ως Δρ. Θεόδωρος.

Όπως ο ίδιος είπε επί ελληνικού εδάφους σκοπός της εταιρίας είναι το πρώτο καράβι με υγροποιημένο αέριο να φθάσει στο λιμάνι του Βόλου τον Μάρτιο του 2023.

Οι διαδικασίες κατασκευής του έργου στο λιμένα του Βόλου μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλου μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα από τον Μάρτιο του 2022.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια μονάδα συνολικού μήκους 250 μέτρων και δυναμικότητας 180,000 cbm LNG (αποθήκευση και επαναεριοποίηση).

Σε ότι αφορά το κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής, που θα την συνοδεύει, το δημοσίευμα έκανε λόγο για μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 300 MW.

Η λόγω πρωτοβουλία δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» αλλά εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της PowerGlobe να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά LNG.

Υπενθυμίζεται ότι η PowerGlobe Europe διαθέτει αντίστοιχη μονάδα στην LNG Hrvatska d.o.o. της Κροατίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας