Μενού Ροή
Ρωσία και Gazprom διακόπτουν την παροχή φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία-Αύξηση 17% στις τιμές φυσικού αερίου

Η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ έχει διακοπεί, μετέδωσαν τα πολωνικά δίκτυα Polsat News και Onet.pl, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές νωρίς το απόγευμα. Λίγο αργότερα ήρθε η επίσημη επιβεβαίωση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, δήλωσε την Τρίτη στο Βερολίνο μετά από συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η χώρα του έλαβε ειδοποίηση από τη ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Gazprom για σχέδια τερματισμού των προμηθειών. Λίγο αργότερα ακολούθησε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας ο οποίος ανέφερε ότι η Bulgargaz της χώρας του είχε λάβει παρόμοια ειδοποίηση.

Μετά την είδηση αυτή, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 17%. Στις 17.14 τοπική ώρα Άμστερνταμ βρισκόταν 6,4% υψηλότερα στα 98,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Πολωνία αρνήθηκε να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, το οποίο η Ρωσία απαιτεί να σταθεροποιήσει και να ενισχύσει το νόμισμά της ενόψει των δυτικών κυρώσεων.

Η Πολωνία έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ουκρανία και έχει υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς και ως κόμβος διέλευσης όπλων από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

Στο Βερολίνο, ο Morawiecki είπε: «Λάβαμε απειλές από την Gazprom ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου».

Ο τερματικός σταθμός LNG της Λιθουανίας βοηθά την Ευρώπη να μειώσει τον εθισμό του ρωσικού αερίου

Ο Morawiecki είπε ότι η Ρωσία επιχειρεί να εκβιάσει την Πολωνία, αλλά σημείωσε ότι η Πολωνία είχε προετοιμαστεί διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας της. Σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι κατά 76% γεμάτες.

Η υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα είπε: «Δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια».

Η Πολωνία εισάγει φυσικό αέριο μέσω των λιμανιών της στη Βαλτική και σχεδιάζει επίσης να λάβει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία μετά την ολοκλήρωση του έργου του Baltic Pipeline μήκους 900 χιλιομέτρων (560 μιλίων) αργότερα φέτος. Η Πολωνία ελπίζει ότι η Νορβηγία θα μπορέσει τελικά να προμηθεύσει περίπου το μισό φυσικό αέριο που χρειάζεται η χώρα.

Ο αγωγός Yamal που τροφοδοτεί την Πολωνία δεν τροφοδοτεί τη Γερμανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας