Μενού Ροή
Η Σλοβακία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια με νέο αγωγό φυσικού αερίου και πυρηνικό αντιδραστήρα

Η Σλοβακία και η Πολωνία άνοιξαν έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και πηγές φυσικού αερίου και για τις δύο χώρες. Εν τω μεταξύ, η σλοβακική ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά έδωσε το τελικό πράσινο φως για τον νέο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Mochovce.

Κυβερνητικοί εκπρόσωποι και αναλυτές επισημαίνουν ότι και τα δύο αυτά γεγονότα θα βελτιώσουν δραματικά την ενεργειακή ασφάλεια της Σλοβακίας.

Με τον νέο αγωγό, η Σλοβακία αποκτά πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Μετά την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pipe τον Οκτώβριο, θα έχει επίσης πρόσβαση στο νορβηγικό φυσικό αέριο. Έτσι, η Σλοβακία θα διατηρήσει τη θέση της ως ευρωπαϊκό σταυροδρόμι φυσικού αερίου μετά τη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου.

Η ολοκλήρωση του αγωγού είναι καλά νέα και για την Πολωνία, καθώς η Βαρσοβία αποκτά πρόσβαση σε τερματικούς σταθμούς της Νότιας Ευρώπης και στις αποθήκες αερίου της Σλοβακίας.

Εκτός από το καθαρό φυσικό αέριο, ο διασυνδετήριος αγωγός Σλοβακίας-Πολωνίας κατασκευάζεται επίσης για ένα μείγμα υδρογόνου και φυσικού αερίου.

Ο αγωγός εγκαινιάστηκε επίσημα την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Έντουρντ Χέγκερ και τον Πολωνό ομόλογό του Ματέους Μοραβιέτσκι. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Χέγκερ τόνισε την ενεργειακή ασφάλεια τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, ενώ ο Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε τη νέα σύνδεση «αγωγό της ειρήνης», ενώ οι Nord Stream 1 και 2 που κατασκευάστηκαν από Γερμανούς και Ρώσους είναι «αγωγοί πολέμου».

Ο διασυνδετήριος αγωγός έχει δυναμικότητα άνω των 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στην κατανάλωση ολόκληρης της χώρας.

Ένα άλλο κρίσιμο ενεργειακό ορόσημο ήρθε την Πέμπτη, όταν η Υπηρεσία Πυρηνικής Εποπτείας ενέκρινε την έναρξη λειτουργίας ενός τρίτου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Mochovce. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε 15 ημέρες μετά την έγκριση. Μετά από αυτό, το καύσιμο μπορεί να φορτωθεί στον αντιδραστήρα και ο σταθμός θα συνδεθεί με το δίκτυο. Σε περίπου πέντε μήνες, ο αντιδραστήρας θα πρέπει να λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα με την οποία θα καλύπτει το 13% της εθνικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση έχει επικριθεί από τους μακροχρόνιους πολέμιους της πυρηνικής ενέργειας – Αυστρία. «Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της θέσης σε λειτουργία. Η απόφαση αυτή είναι απολύτως ακατανόητη», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός για το κλίμα Λεονόρ Γκεβέσλε από το κόμμα των Πρασίνων.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας