Μενού Ροή
Κ. Σκρέκας: Διπλό κέρδος για την Ελλάδα-μείωση κατανάλωσης και αύξηση εξαγωγών στο αέριο

Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά  την κατανάλωση φυσικού αερίου το τελευταίο τετράμηνο, θωρακίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της ενόψει του χειμώνα και ευθυγραμμιζόμενη με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Παράλληλα, έχει τριπλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία -και από εκεί προς άλλες χώρες των Βαλκανίων-, ενισχύοντας τη θέση της ως κρίσιμος ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το διπλό αυτό μήνυμα έστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Υπουργικό πάνελ του διεθνούς συνεδρίου Romanian Gas Conference χθες στο Βουκουρέστι, μαζί με τους ομολόγους του Υπουργούς Ενέργειας από τη Ρουμανία Virgil Popescu, την Βουλγαρία Rossen Hristov, το Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov, τον υπουργό Υποδομών της Μολδαβίας Andrei Spinu και τους υφυπουργούς Ενέργειας της Τουρκίας Alparslan Bayraktar, της Ουκρανίας Μykola Kolisnyk και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Peter Sztaray.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας παρέθεσε στοιχεία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά 22% τον Ιούνιο, κατά 14% περίπου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και κατά το εντυπωσιακό ποσοστό 40%  εντός του Σεπτεμβρίου. «Μέρος αυτού του φυσικού αερίου που εξοικονομούμε μπορεί να εξαχθεί προς τους Βαλκάνιους γείτονές μας», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι από την αρχή του έτους οι ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει η Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2021, φτάνοντας τα 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) έναντι 0,7 bcm  πέρυσι. 

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των υποδομών φυσικού αερίου της χώρας, ο Έλληνας ΠΕΝ είπε ότι η δυναμικότητα επανεριοποίησης του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας έχει αυξηθεί κατά 10%, ενώ με την προσθήκη της νέας Πλωτής Δεξαμενής (FSU) η αποθηκευτική ικανότητα του Τέρμιναλ έχει διπλασιαστεί και έχει πλέον την ικανότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα 2 πλοία με φορτία LNG.  Σημείωσε δε ότι η εξαγωγική δυναμικότητα της χώρας θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB την 1η Οκτωβρίου και την ολοκλήρωση του FSRU της Αλεξανδρούπολης στο τέλος του 2023, που θα καταστήσει την Ελλάδα σημείο εισόδου του LNG για την περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη των διασυνοριακών ηλεκτρικών διασυνδέσεων -που επίσης προάγουν την ενεργειακή επάρκεια-, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τριπλασιάζει την μεταφορική ικανότητα της διασύνδεση με τη Αλβανία και διπλασιάζει την μεταφορική ικανότητα της διασύνδεσης με την Βουλγαρία (μέσω της ολοκλήρωσης της δεύτερης Γραμμής Μεταφοράς Νέα Σάντα- Μαρίτσα στο τέλος του έτους), με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Ιταλία.

Σημείωσε τέλος ότι  η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου δεν λειτουργεί ορθά. «Βλέπουμε αυξήσεις που δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη μεγέθη» σχολίασε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η τιμή μόνο του ρωσικού αερίου, αλλά του καυσίμου συνολικά. Υπενθύμισε δε ότι  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον Μάρτιο έχει καταθέσει προτάσεις για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ή εναλλακτικά για τη δημιουργία ενός δείκτη που να αντιπροσωπεύει καλύτερα το πραγματικό κόστος του καυσίμου.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντικό project» τον αγωγό ΙGB, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του οποίου την 1η Οκτωβρίου θα σηματοδοτηθεί με τελετή στη Σόφια. Όπως είπε, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει 3 bcm φυσικού αερίου από την Ελλάδα και την Τουρκία προς την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες, προάγοντας τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων αερίου της γειτονικής χώρας. Υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία συμμετέχει μετοχικά -μέσω της Bulgartransgaz- στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και έχει δεσμεύσει χωρητικότητα 1 bcm. Ερωτώμενος τέλος για την προοπτική κοινών αγορών φυσικού αερίου  δήλωσε ότι είναι κάτι που συζητείται σε επίπεδο ΕΕ και ότι βρίσκεται «στα σκαριά» πιλοτικό project για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας