Μενού Ροή
«Καίνε» οι λογαριασμοί φυσικού αερίου, καταγράφεται αύξηση κατά 476%

Αυξήσεις «φωτιά» στο φυσικό αέριο απειλούν τις οικονομικές ισορροπίες των νοικοκυριών, την ώρα που η τιμή του ρεύματος συνεχίζει το ράλι, ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται και πάλι στο πετρέλαιο για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Είναι ενδεικτικό ότι από τον περσινό Νοέμβριο –που βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές ήταν ασυνήθιστα χαμηλές– η αύξηση του φυσικού αερίου για αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό φτάνει φέτος στο 476%. Πιο συγκεκριμένα, από 0,017 ευρώ/KWh τον Νοέμβριο του 2020 φέτος φθάνει στα 0,098 ευρώ/KWh. Αντίστοιχα, τον Νοέμβριο του 2019 έφθανε στα 0,05194 ευρώ/KWh. Δηλαδή, σε σχέση με τις πιο «φυσιολογικές» τιμές του 2019, η αύξηση φτάνει το 89%.

Πιο αναλυτικά, για κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο οι καταναλωτές αυτό τον μήνα θα πληρώσουν 0,10 ευρώ/KWh από 0,019 ευρώ/KWh πέρυσι τον Νοέμβριο και για χρήση κουζίνας και ζεστό νερό 0,101 ευρώ/KWh από 0,021 ευρώ/KWh τον ίδιο μήνα πέρυσι. Συνολικά, η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου για τον μέσο καταναλωτή από την αρχή του 2021 υπολογίζεται στο 198%.

Μοναδική παρηγοριά για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους είναι ότι φέτος εντάσσονται στις προβλέψεις του επιδόματος θέρμανσης ενώ προβλέπεται έκπτωση 15% για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μένει να φανεί αν αυτά τα μέτρα μπορούν να φανούν αποτελεσματικά έναντι των αυξήσεων στα τιμολόγια που φθάνουν καθημερινά στους καταναλωτές.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κάνει ένα πρωτοφανές ράλι φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες παρέμεναν στο επίπεδο των 93 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 15 ευρώ στα τέλη του Νοεμβρίου 2020, καταγράφοντας μια ετήσια αύξηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 500%. Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις προσδοκίες για αύξηση των προμηθειών στην Ευρώπη, ενώ η ζήτηση αερίου για θέρμανση αυξάνεται όσο υποχωρούν οι θερμοκρασίες.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας