Μενού Ροή
Καμία απόφαση πάλι για την ενέργεια- Nέο έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου

Μια ακόμα σύνοδος υπουργών ενέργειας της ΕΕ παρήλθε χωρίς να παρθεί απόφαση για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Μια σύνοδος με έντονο παρασκήνιο και σημαντική ελληνική παρέμβαση καθώς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στις 8:15 το πρωί, η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τους εκπροσώπους 15 χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συμμαχία του «Νότου» μπορεί να χτίσει ένα blocking minority και να ασκήσει βέτο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Το νέο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου μετά από πρόταση της τσεχικής προεδρίας. H προεδρία της Κομισιόν κατά την αρχική της τοποθέτηση πρότεινε το νέο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου, όταν ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των «15» που συγκάλεσε η Ελλάδα.

Στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας πέραν της πρότασης της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο υπήρχαν και άλλα δυο θέματα (κανονισμοί):

Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού καθώς και επιτάχυνση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ.

Οι 15 χώρες ήθελαν να εγκριθούν μαζί και οι τρείς κανονισμοί σε ένα επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου και όχι στο τακτικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου. Η τσεχική προεδρία μπροστά σε αυτή την πλειοψηφία πρότεινε να υιοθετούν και οι τρεις κανονισμοί στις 13 Δεκεμβρίου σε ένα έκτακτο συμβούλιο, χωρίς να υπάρξει πολιτική απόφαση και συμφωνία σήμερα επί των δύο άλλων κανονισμών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των 15 η έκπληξη ήρθε από την Ισπανία που συντάχθηκε με την ελληνική θέση. Τελικά Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία συμφώνησαν να μπουν στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν δίνουν πολιτική έγκριση σήμερα και να τα μπλοκάρουν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο ενώ η Ισπανίδα υπουργός μίλησε για κοροϊδία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας