Μενού Ροή
Κομισιόν: Η προτεραιότητα στον αγροδιατροφικό τομέα για την κρίση του φυσικού αερίου εναπόκειται στα κράτη-μέλη

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών και της βιομηχανίας επιθυμούν καλύτερη προστασία του τομέα των τροφίμων και της γεωργίας της ΕΕ από ενδεχόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε εκ νέου την ευθύνη των κρατών μελών για το θέμα αυτό.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι διακοπές της Μόσχας στις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν εγείρει ανησυχίες για ελλείψεις εφοδιασμού, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με το ποιες βιομηχανίες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση που αυτές υλοποιηθούν.

Ενώ η ενεργειακή κρίση ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την Παρασκευή (16 Σεπτεμβρίου) στην Πράγα, ορισμένοι εθνικοί εκπρόσωποι και ενδιαφερόμενοι φορείς εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να θέσουν το ζήτημα της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πηγές εντός της συνάντησης, ο Ramón Armengol, πρόεδρος της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών της ΕΕ COGECA, τόνισε τη ζωτική σημασία της ενέργειας για τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων.

Κάλεσε την ΕΕ να «παρακολουθήσει πιο αυστηρά τη διαδικασία χορήγησης φυσικού αερίου για να διασφαλίσει ότι ο αγροδιατροφικός τομέας θα έχει προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι η γεωργία και τα τρόφιμα «θα πρέπει να συνεχίσουν να θεωρούνται πρωτογενής τομέας».

Ωστόσο, σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι αυτό είναι ευθύνη των κρατών μελών.

«Τελικά, εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τους πελάτες προτεραιότητας που θα πρέπει να προστατευθούν σε μια κρίση φυσικού αερίου», ανέφεραν.

Πρωτοβουλίες από  Γερμανία & Σλοβακία

Ορισμένα κράτη μέλη εξετάζουν ήδη μέτρα για τη θωράκιση του τομέα με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τις πηγές, εκπρόσωποι της Σλοβακίας δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η χώρα προετοιμάζει επί του παρόντος νομοθεσία για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών της ενέργειας, για την οποία «η πρόταση είναι να συμπεριληφθούν ορισμένες εταιρείες στους προστατευόμενους χρήστες ενέργειας».

Στη Γερμανία, οι ομοσπονδιακοί και περιφερειακοί υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν σε ξεχωριστή συνάντηση την Παρασκευή, στην οποία συμμετείχε επίσης ο επικεφαλής του αρμόδιου ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύου, να ζητήσουν να οριστούν η γεωργία και η παραγωγή τροφίμων ως οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι πελάτες» που θα έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση πιθανής έλλειψης φυσικού αερίου.

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε τη συστημική σημασία του τομέα μας, των τροφίμων και της γεωργίας», δήλωσε ο πρόεδρος της διάσκεψης των υπουργών και υπουργός γεωργίας της περιφέρειας Σαξονίας-Άνχαλτ της Ανατολικής Γερμανίας,Sven Schulze.

Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν σαφείς κανόνες σχετικά με το ποιος έχει προτεραιότητα όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η «ασφάλεια σχεδιασμού» για τον τομέα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Olaf Scholz είχε επίσης ζητήσει την προστασία της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων ως «κρίσιμων υποδομών» σε ένα έγγραφο θέσεων.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, επικαλούμενη το υψηλό επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου που προορίζεται για να περάσει η χώρα τον χειμώνα.

«Εμείς, η κυβέρνηση, έχουμε κάνει τα μαθήματά μας: Έχουμε γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir μετά τη συνάντηση.

Η ΕΕ παρέχει νομική βάση

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν δύο τρόποι εντός του νομικού πλαισίου της ΕΕ για τον καθορισμό των πελατών προτεραιότητας φυσικού αερίου.

Ο ένας είναι μέσω του κανονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον οποίο οι χώρες μπορούν να ορίσουν τα νοικοκυριά καθώς και τους πελάτες φυσικού αερίου που παρέχουν «βασικές κοινωνικές υπηρεσίες» ως τους λεγόμενους «προστατευόμενους πελάτες».

Ωστόσο, η διάταξη αυτή προσανατολίζεται κυρίως προς τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις ΜΜΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η άλλη επιλογή είναι να οριστούν οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ως «άλλοι ουσιώδεις πελάτες», σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν από την Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα», η οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο, και τον κανονισμό της ΕΕ για τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου.

Εδώ, ο τομέας των τροφίμων αναφέρεται συγκεκριμένα ως μέρος αυτών των «κοινωνικά κρίσιμων» πελατών που πρέπει να προστατευθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το βήμα αυτό χαιρετίστηκε επίσης από τους εκπροσώπους του κλάδου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ένωσης αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA, καθώς και των ενώσεων του κλάδου τροφίμων FoodDrinkEurope και Primary Food Processors.

Σε δήλωσή τους που δημοσιεύθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής τον Ιούλιο, κάλεσαν επίσης τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «να αναγνωρίσουν την αγροδιατροφική αλυσίδα ως κρίσιμο τομέα στα εθνικά τους σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι το προστατευόμενο καθεστώς «δεν θα πρέπει να εμποδίζει κανέναν» από το να συμμετάσχει στις προσπάθειες εξοικονόμησης φυσικού αερίου που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η «τρέχουσα κατάσταση στενότητας εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ΕΕ».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας