Μενού Ροή
Λετονία, Αυστρία, Σλοβακία ηγούνται της ΕΕ σε αποθέματα φυσικού αερίου

Η Σλοβακία είναι μεταξύ των ηγετών της ΕΕ όσον αφορά την ποσότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε σύγκριση με την ετήσια κατανάλωση. Οι αποθήκες φυσικού αερίου στη Σλοβακία είναι ήδη γεμάτες σε ποσοστό 36% της ετήσιας κατανάλωσης. Μόνο η Λετονία και η Αυστρία κατατάσσονται καλύτερα.

Η Σλοβακία διαθέτει επίσης μια εγκατάσταση αποθήκευσης στην Τσεχία, η οποία συνδέεται με το σλοβακικό δίκτυο διανομής. Με αυτά τα αποθέματα, η Σλοβακία έχει καλύψει περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης και θα πρέπει να έχει για να επιβιώσει τον επόμενο χειμώνα χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, ακόμη και αν η Ρωσία σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Εντός της ΕΕ, μόνο η Αυστρία και η Λετονία έχουν υψηλότερα αποθέματα, αν δεν υπολογιστούν οι σλοβακικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Τσεχία, αν και δεν είναι γνωστοί οι αριθμοί για την Εσθονία και τη Λιθουανία. Η Αυστρία διαθέτει αποθέματα που αντιστοιχούν στο 43,3% της ετήσιας κατανάλωσης, ενώ η Λετονία προηγείται στην ΕΕ με πάνω από 78%.

Το σλοβακικό υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θέλει να έχει αρκετό φυσικό αέριο στις δεξαμενές αποθήκευσης για να αντέξει τον επόμενο χειμώνα πριν από τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 λόγω επισκευών. Το πόσο θα διαρκέσουν τα αποθέματα εξαρτάται επίσης από το πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας.

Υπάρχει, ωστόσο, μια παγίδα. Δεν ανήκει απαραίτητα όλο το φυσικό αέριο στις δεξαμενές αποθήκευσης της Σλοβακίας στη Σλοβακία. Οποιαδήποτε εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, μπορεί να έχει αποθηκευμένο αέριο. Η κυβέρνηση μπορεί, ωστόσο, να μπλοκάρει αυτό το αέριο προς όφελος των ευάλωτων καταναλωτών, αν χρειαστεί.

Το κλείσιμο του Nord Stream 1 αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο φόβος είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτό το κλείσιμο για να σταματήσει εντελώς τις εισαγωγές. Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για το χειρότερο. Η Γερμανία έχει ήδη κηρύξει το δεύτερο επίπεδο προειδοποίησης του σχεδίου κρίσης τριών επιπέδων.

Η Γερμανία έχει αποθέματα γεμάτα μόνο κατά 14,55%. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck, η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή βιομηχανικής παύσης λειτουργίας εάν οι περιορισμένες προμήθειες δεν βελτιωθούν μέχρι το χειμώνα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας