Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Μάχη Ευρώπης – Ασίας για προμήθειες LNG

Η μάχη μεταξύ Ασίας και Ευρώπης για το κλείδωμα προμηθειών φυσικού αερίου εντείνει τους κινδύνους περαιτέρω αύξησης των τιμών προειδοποιούν οι Financial Times.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ο δεύτερος και τρίτος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο, από φόβο μήπως τιμολογηθούν ακριβότερα αργότερα μέσα στο έτος, καθώς η ζήτηση της Ευρώπης αυξάνεται.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Ασία έρχεται σε μια στιγμή που το LNG, το οποίο μεταφέρεται με γιγάντια δεξαμενόπλοια, είναι σε μεγάλη ζήτηση καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που παραδίδεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που έχει αυξήσει απότομα το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και έχει προκαλέσει οδυνηρό πλήγμα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένας αγώνας για την εξασφάλιση φορτίων LNG μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και το 2023», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας φυσικού αερίου με έδρα την Ασία, προσθέτοντας ότι η κίνηση γίνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο. “Δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στην τιμολόγηση αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, επειδή ο καθυστερημένος αγοραστής θα είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος”.

Υπήρξε «αρκετά μεγάλη δραστηριότητα» από ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές εταιρείες για τις λεγόμενες αγορές strip LNG «που θα χρειαζόταν μέχρι τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο», δήλωσε ο Toby Copson, επικεφαλής εμπορίου και παροχής συμβουλών στην Trident LNG. Ένα συμβόλαιο strip είναι η αγορά ή η πώληση συμβολαίων σε διαδοχικούς μήνες, με αγοραστές και πωλητές να μπορούν να κλειδώνουν τις τιμές για ολόκληρη τη χρονική διάρκεια.

Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα «έχουν ένα θέμα με την ενεργειακή ασφάλεια. Ανησυχούν πραγματικά για το τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε ο Copson. «Πιστεύω ότι φέτος και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, θα δείτε συνεχή ανταγωνισμό με Ευρώπη και Ασία να υποβάλλουν προσφορές στην αγορά».

Η Ασία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για το LNG, με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο. Στο παρελθόν η τιμή αναφοράς στην Ασία πολλές φορές έχει βρεθεί πάνω από την ευρωπαϊκή. Ωστόσο, η TTF, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, είναι τώρα σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη ασιατική, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης.

Οι υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη σημαίνει ότι οι εμπορικές εταιρείες έχουν περισσότερα κίνητρα να στέλνουν φορτία LNG εκεί για υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Οι διαφορές τιμών είναι τόσο μεγάλες που σε ορισμένες περιπτώσεις οι έμποροι με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ασία μπορούν να λύσουν ένα υπάρχον συμβόλαιο, να πληρώσουν το πρόστιμο, αλλά παρόλα αυτά να αποκομίσουν κέρδη εάν μεταπωλήσουν στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη και η Ασία ανταγωνίζονται ευρέως για την απόκτηση LNG από τις ΗΠΑ. Η χώρα εξήγαγε το 74% του LNG της στην Ευρώπη τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με ετήσιο μέσο όρο 34% πέρυσι, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών. Η Ασία ήταν ο κύριος προορισμός το 2020 και το 2021.

Διαβάστε επίσης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η άνευ προηγουμένου εκβιομηχάνιση της Αρκτικής που εκτυλίχθηκε τα τελευταία χρόνια κατά μήκος των ακτών του απομακρυσμένου κόλπου του Ομπ της Ρωσίας αντιμετωπίζει σοβαρά...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Έντεκα φορτία LNG περιμένει  η Ρεβυθούσα για τον μήνα Σεπτέμβριο εν μέσω διεθνούς ενεργειακής κρίσης και υψηλής ζήτησης του φυσικού αερίου. Με βάση το...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πωλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, Είναι χαρακτηριστικό ότι...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η Σενεγάλη αυτοπροτείνεται ως εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg....

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE