Μενού Ροή
Motor Oil: "Πράσινο φώς" από τη διυπουργική στρατηγικών επενδύσεων στο φάκελο του FSRU της «Διώρυγα GAS»

Άλλο ένα βήμα γίνεται για την ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων της Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της «Διώρυγα GAS», θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil.

Συγκεκριμένα, η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων υπό τον υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνη Γεωργιάδη, σε συνεδρίασή της το πρωί της Παρασκευής ενέκρινε το φάκελο του επενδυτικού σχεδίου προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, η  ΔΙΩΡΥΓΑ GAS FSRU είναι ένα έργο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας που αναπτύσσεται από τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), η οποία θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ). Εκτός από τις υπηρεσίες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης και τα σχετικά προϊόντα δυναμικότητας, θα προσφερθούν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως η πρόσθετη αποθήκευση ΥΦΑ, η φόρτωση βυτιοφόρων ΥΦΑ και οι υπηρεσίες ανεφοδιασμού πλοίων είτε της ακτοπλοΐας είτε μεγαλύτερων πλοίων που τροφοδοτούν δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

Αυτή η νέα υποδομή θα είναι διαθέσιμη σε μια εποχή που αναμένεται σημαντική αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά, λόγω της έναρξης λειτουργίας νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο και της μετάβασης στην εποχή της απολιγνιτοποίησης.

Η επενδυτική απόφαση για το έργο θα ληφθεί αφού ολοκληρωθεί το markettest με στόχο το FSRU να τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του 2024.

Σημειώνεται ότι η  Διώρυγα Gas έχει ήδη καταθέσει τον  επενδυτικό φάκελο του  έργου, προϋπολογισμού 339,6 εκατ. ευρώ στο EnterpriseGreece, με στόχο την ένταξη του στις στρατηγικές επενδύσεις, πράγμα που θα σημάνει την ταχεία αδειοδότησή του. Από το έργο θα δημιουργηθούν

Επιπλέον, η νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου, όπως τονίζεται, θα βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού και δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον αγοράς φυσικού αερίου.

Αρχικές παράμετροι σχεδίασης

  • Χωρητικότητα των δεξαμενών κρυογενικής αποθήκευσης του FSRU: έως 210.000 m3 ΥΦΑ.

  • Μέγιστη δυνατότητα παροχής ΦΑ στο ΕΣΜΦΑ: 132.000 MWh/ημέρα.

  • Ρυθμός εκφόρτωσης ΥΦΑ από το πλοίο μεταφοράς ΥΦΑ στο FSRU: έως 10.000 m3/hr ΥΦΑ.

  • Ρυθμός φόρτωσης ΥΦΑ από το FSRU στα πλοία ανεφοδιασμού ΥΦΑ: έως 1.500 m3/hr ΥΦΑ.

  • Ικανότητα φόρτωσης βυτιοφόρων ΥΦΑ: 24 βυτία/ημέρα.

Η μέγιστη αδειοδοτημένη δυνατότητα παροχής ΦΑ στο ΕΣΜΦΑ μέσω του έργου ΔΙΩΡΥΓΑ GAS εκτιμάται σε 4,3 bcm/ έτος, επιτρέποντας την επαναεριοποίηση έως και 11,76 εκατομμυρίων Nm3 ΦΑ ανά ημέρα

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας