Μενού Ροή
ΝΑ Ευρώπη: Εναλλακτική πύλη για φυσικό αέριο η Ελλάδα - MoU για τον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) μέχρι την Ουγγαρία

Σε υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) -για τη διακίνηση φυσικού αερίου- προχωρούν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων εταιρειών κρατών μελών της ΕΕ της ΝΑ Ευρώπης, σήμερα, στο πλαίσιο του 22ου World LNG Summit & Awards.

Στην τελετή υπογραφής θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ακόλουθων εταιρειών φυσικού αερίου: Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία), ICGB (Βουλγαρία), Bulgartransgaz (Βουλγαρία), Gastrade (Ελλάδα) και ΔΕΣΦΑ (Ελλάδα). Μάλιστα ο ΔΕΣΦΑ καλείται να αξιοποιήσει το δίκτυό του αλλά βέβαια να προχωρήσει και σε εκτιμήσεις αναβαθμίσεων που θα απαιτήσουν νέες επενδύσεις για την αύξηση της χωρητικότητας.

Ουσιαστικά το σχέδιο για το εν λόγω έργο δημιουργεί έναν ενεργειακό διάδρομο τροφοδοσίας των κρατών μελών της ΕΕ της περιοχής, κι όχι μόνο, με αφετηρία τους τερματικούς σταθμούς FSRU της χώρας. Κάτι που καθίσταται απαραίτητο ένεκα της προσπάθειας απεξάρτησης της περιοχής από το Ρωσικό αέριο. Μάλιστα, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, ακόμη και η Ουκρανία μπορεί να λαμβάνει ποσότητες μέσω των αγωγών που θα ξεκινούν από την Ελλάδα.

FSRU

Υπενθυμίζεται ότι πέρα τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα αλλά η Ελλάδα βάζει πλώρη για να στήσει 4 ανάλογες υποδομές. Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στο περιθώριο του  22ου World LNG Summit & Awards, αλλά κι επισήμως από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, πέρα από τη Ρεβυθούσα που ήδη λειτουργεί και τον σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης (FSRU Αλεξανδρούπολης), που έχει τροχοδρομηθεί, έρχονται και ανάλογοι στην Κόρινθο, σε Θεσσαλονίκη και στο Βόλο. Όπως είναι γνωστό η Διώρυγα Gas έχει προχωρήσει σε market test του οποίου η β φάση της διαδικασίας έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 15 Δεκεμβρίου.

Επίσης σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου ετέθη από το Enterprise Greece το αίτημα της Διώρυγα Gas για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις. Επιπλέον, στα σκαριά είναι, ως φαίνεται,  η επενδυτική απόφαση για την Θεσσαλονίκη ενώ και το market test για το Βόλο (στάθμιση εμπορικού ενδιαφέροντος) προχωρά και ολοκληρώνεται μέσα στον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι την στρατηγική της κυβέρνησης για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο εξαγωγής φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη στο 22nd World LNG Summit, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι ήδη οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την χώρα μας έχουν φτάσει φέτος στα 2,5 δισεκ. κυβικά μέτρα έναντι 0,7 πέρυσι, ενώ οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται με την προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής στην Ρεβυθούσα, που αυξάνει την δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%.

"Η δυναμικότητα των σταθμών LNG της χώρας μας μπορεί να φτάσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια", ανέφερε ο υπουργός. Τόνισε δε ότι η διασύνδεση με την Βουλγαρία μπορεί να επεκτείνει τον εφοδιασμό με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μέσω Ελλάδας μέχρι και της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας