Μενού Ροή
Νέα έκρηξη στο κόστος φυσικού αερίου, στα €132/μεγαβατώρα

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν ανοδικά και σήμερα καθώς η Ρωσία μείωσε την παροχή αερίου στον μεγαλύτερο αγωγό που τη συνδέει με τις αγορές της Ευρώπης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο πάνω από 12%, η οποία προστίθεται στην άνοδο κατά 44% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, σημειώνει το Bloomberg. Οι περικοπές χτυπούν μεγάλους ομίλους όπως οι Engie SA, Uniper SE και OMV AV, που δηλώνουν ότι υποδέχονται μικρότερες ποσότητες. Η Γερμανία χαρακτήρισε τις μειώσεις μέσω του αγωγού Nord Stream «πολιτικά υποκινούμενες», με στόχο την αναταραχή των αγορών, αμφισβητώντας τη δήλωση της Gazprom ότι οφείλονται σε τεχνικά ζητήματα.

Οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σημείων για τη διασφάλιση του εφοδιασμού και ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα. Η χώρα, ωστόσο, έχει πει ότι μπορεί προς το παρόν να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Η Gazprom επικαλείται προβλήματα με τις επισκευές των τουρμπινών που παράγει η Siemens. Οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία άφησαν εγκλωβισμένο στο εξωτερικό εξοπλισμό-κλειδί για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία, σημείο αναφοράς για την ΕΕ, κινούνται 10% υψηλότερα, στα 132,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή: euro2day.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας