Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Πότε θα γίνει η πρώτη εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Κύπρο – Πόσο στοιχίζει σε Chevron, Shell, NewMed

Το κοίτασμα “Αφροδίτη” θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη της ζήτησης φυσικού αερίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα των “The Times of Israel”, το οποίο επικαλείται τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ισραηλινής εταιρείας NewMed Energy, που έχει δικαιώματα στο κοίτασμα.

«Παράλληλα με την προώθηση της δεύτερης φάσης στο Λεβιάθαν, το οποίο ικανοποιεί τις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, σημειώνουμε πρόοδο και προάγουμε σημαντικά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NewMed Energy, Yossi Abu. «Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται και ένα μεγάλο τεμάχιο όπως η Αφροδίτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης».

Αναφερόμενο στην επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Αφροδίτη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy (πρώην Delek Drilling), η οποία κατέχει το 30% των δικαιωμάτων του κοιτάσματος Αφροδίτη, είπε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Άλλοι εταίροι στο οικόπεδο Αφροδίτη, το οποίο περιέχει περίπου 124 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, είναι ο αμερικανικός κολοσσός Chevron και η Shell, που κατέχουν ο καθένας από 35% των δικαιωμάτων.

Οι εκτιμήσεις

Η NewMed Energy ανέφερε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση γίνεται για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις σχετικά με τη φύση και το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Αφροδίτης, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» προς την ανάπτυξή του. Το “Αφροδίτη” αναμένεται να λειτουργήσει ως παραγωγικό κοίτασμα μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του.

Η γεώτρηση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου εργασίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Τον Σεπτέμβριο, οι εταίροι ενέκριναν έναν προϋπολογισμό περίπου 192 εκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση της γεώτρησης και για την εκτέλεση των εργασιών μηχανικής προτροφοδότησης που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Το κόστος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συνολικό κόστος του σχεδίου ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης των αγωγών προς τις αγορές-στόχους, εκτιμάται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Οι εταίροι επιδιώκουν να προμηθεύουν φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτης στην εγχώρια αγορά της Κύπρου και να εξάγουν φυσικό αέριο με αγωγούς σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής αγοράς και της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου αερίου (LNG). Η προμήθεια φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται το νωρίτερο το 2027, σύμφωνα με τη NewMed Energy”, αναφέρει η Times of Israel.

Νωρίτερα φέτος, οι εταίροι στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν (NewMed Energy, Chevron και Ratio Oil Corp) ανακοίνωσαν σχέδια να αυξήσουν την ετήσια παραγωγή αερίου και τις εξαγωγές το 2025, για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Τώρα, από το Λεβιάθαν βγαίνουν μέχρι 12 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, για προμήθεια και πώληση αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος έχουν αναδειχθεί ως εξαγωγείς φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές εισαγωγές. Τον Ιούνιο, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης με την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ θα εξάγει το φυσικό του αέριο στην ΕΕ για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ισραηλινό φυσικό αέριο θα πηγαίνει στην ΕΕ μέσω των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Philenews.gr

Διαβάστε επίσης

UNABOMBER

Ο Unabomber “σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.  Ο διαγωνισμός του...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Αλέξανδρου Μπαρότσι Τον χειμώνα που πέρασε η Ευρώπη ήταν πάρα πολύ τυχερή. Ο ήπιος καιρός και η έλλειψη ζήτησης από την Κίνα δημιούργησαν...

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Ίναχου Λάζου*, Βρισκόμαστε 3 εβδομάδες πριν τις δεύτερες εκλογές και το κύριο επίδικο δεν είναι η διατηρήσιμη ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, η...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ενδεχόμενης παράτασής...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE