Μενού Ροή
Νορβηγία: Συνεχίζονται οι ροές φυσικού αερίου από εγκατάσταση της Shell μετά από φάρσα για ενδεχόμενη απειλή

Η Shell Plc επιβεβαίωσε ότι το φυσικό αέριο ρέει κανονικά μετά από μία φάρσα στη νορβηγική εγκατάσταση φυσικού αερίου Nyhamna, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η αστυνομία της Νορβηγίας κλήθηκε στην τοποθεσία Ormen Lange για να διερευνήσει μια πιθανή απειλή, αλλά δήλωσε ότι δεν βρήκε αποδείξεις.

Το κοίτασμα Ormen Lange και το εργοστάσιο Nyhamna είναι δύο σημαντικές εγκαταστάσεις, κλειδιά για τον εφοδιασμό της Νορβηγίας στην Ευρώπη. Υπάρχει ήδη αυξημένος έλεγχος γύρω από τις ενεργειακές υποδομές στην περιοχή μετά τις πρόσφατες εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Shell στη Νορβηγία "ενημερώθηκε από την αστυνομία για μια ασαφή κατάσταση κοντά στο εργοστάσιο φυσικού αερίου Nyhamna", δήλωσε εκπρόσωπος της. "Για προληπτικούς λόγους, το εργοστάσιο φυσικού αερίου εκκενώθηκε και κινητοποιήθηκε ο οργανισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Shell".

Να σημειωθεί πως Shell έκανε επίσης λόγο για καύση (flaring) στο διυλιστήριο Pernis στην Ολλανδία, το οποίο παράγει 404.000 βαρέλια ημερησίως (bpd), λόγω δυσλειτουργίας σε μία από τις εγκαταστάσεις της μονάδας στις 12 Οκτωβρίου.

"Λόγω δυσλειτουργίας σε μία από τις εγκαταστάσεις μας, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε καύση", ανέφερε η Shell Pernis στον λογαριασμό της στο Twitter, προσθέτοντας ότι διερευνά την αιτία του περιστατικού.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη έναν χειμώνα με μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Μια περαιτέρω διακοπή των προμηθειών θα μπορούσε να σημάνει εκτεταμένες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών στα ύψη. Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι υψηλότερα από ό,τι συνήθως, αλλά μια περίοδος χαμηλών θερμοκρασιών ή μια παρατεταμένη διακοπή θα μπορούσε να καταστήσει την κατάσταση επισφαλή.

Η Nyhamna επεξεργάζεται φυσικό αέριο από το κοίτασμα Ormen Lange που διαχειρίζεται η Shell και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των προμηθειών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εξαγωγική ικανότητα ανέρχεται σε 84 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, σύμφωνα με την Gassco, η οποία διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Το κοίτασμα Ormen Lange ανήκει στις Shell, Equinor ASA, Petoro AS, PGNiG SA και Var Energi ASA, ενώ η μονάδα Nyhamna ανήκει σε κοινοπραξία διαφόρων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας