Μενού Ροή
Οι Πολωνοί έτοιμοι για το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Yamal

Στο πλαίσιο των αντι-κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις δυτικές χώρες, οι Ρώσοι σταμάτησαν να στέλνουν φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal, ο οποίος διέρχεται από την Πολωνία. Το φυσικό αέριο που αγόραζαν οι Γερμανοί συνηθίζονταν να μεταπωλείται μεταξύ άλλων στους Πολωνούς.

Μόλις στις 28 Απριλίου, την επομένη της διακοπής της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου από την Πολωνία, η Gazprom διαμαρτυρήθηκε ότι οι Πολωνοί αγόραζαν ρωσικό φυσικό αέριο από τους Γερμανούς.

Το αέριο που αγοράστηκε από τη Γερμανία επιστράφηκε επίσης στην Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal. Την Τετάρτη (11 Μαΐου), η Gazprom ανακοίνωσε έναν κατάλογο εταιρειών σε δυτικές χώρες με τις οποίες έχει αναστείλει τη συνεργασία της και οι οποίες δεν μπορούν να λάβουν προμήθειες φυσικού αερίου. Μεταξύ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι η πολωνο-ρωσική EuRoPol GAZ, ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal. Έτσι, οι Ρώσοι έχουν θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας τον αγωγό.

Αυτό σημαίνει ότι οι Πολωνοί στους οποίους η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στις 27 Απριλίου δεν θα το λαμβάνουν ούτε από δεύτερο χέρι.

Αυτό δεν αλλάζει πολλά – από τον περασμένο Δεκέμβριο πολύ λίγο αέριο έχει ρεύσει μέσω του αγωγού Yamal και η πολωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να αποσυνδέσει πλήρως την Πολωνία από το ρωσικό αέριο ούτως ή άλλως.

Από τις 27 Απριλίου δεν έχει ρεύσει καθόλου αέριο από τη Ρωσία μέσω του Yamal.

Η υπουργός για το κλίμα και το περιβάλλον, Άνα Μόσκβα, μίλησε για την κατάσταση. Σύμφωνα με την ίδια, «το αέριο που εισάγει η Πολωνία από τη Γερμανία είναι ένα μείγμα αερίων που αγοράζονται στην αγορά. Αυτά δεν είναι μόνο μόρια ρωσικού αερίου. Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί ούτως ή άλλως η πρόσβαση της Πολωνίας στο φυσικό αέριο από τη Γερμανία».

Η ίδια τόνισε ότι οι πολωνικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι κατά 85% γεμάτες και οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πολωνία είναι εξασφαλισμένες μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Πολωνοί βασίζουν το μέλλον τους στο φυσικό αέριο κυρίως στον αγωγό Baltic Pipe, ο οποίος πρόκειται να τους φέρει 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Σκανδιναβία. Ο αγωγός αναμένεται να ανοίξει τον Οκτώβριο.

Bartosz Sieniawski | EURACTIV.pl

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας