Μενού Ροή
Οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρούν εν μέσω χαμηλής ζήτησης

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υποχώρησαν για τρίτη συνεδρίαση, χθες εν μέσω χαμηλής ζήτησης, παρόλο που παραμένει η αβεβαιότητα για την πλήρη επανεκκίνηση των τερματικών σταθμών LNG στη Γαλλία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF υποχώρησαν έως και 3,9% μετά από πτώση 13% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου κινήθηκε επίσης χαμηλότερα.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι πολύ πάνω από τα εποχιακά επίπεδα μετά από έναν ήπιο χειμώνα, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ηπείρου βιώνει μια σχετικά δροσερή άνοιξη. Ωστόσο, η περιοχή ανακάμπτει από μια ιστορική ενεργειακή κρίση, με πολλούς καταναλωτές να περιορίζουν τη χρήση τους τους τελευταίους μήνες.

«Η ζήτηση δεν έχει ανακάμψει παρά τη μερική ομαλοποίηση των τιμών», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμα την Τετάρτη. Έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος λόγω της διαρθρωτικής καταστροφής της ζήτησης και της υστέρησης μεταξύ των τιμών χονδρικής και των τιμολογίων λιανικής για τους τελικούς καταναλωτές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποθέματα είναι στο 59% της χωρητικότητας στο τέλος του χειμώνα, σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα από ό,τι συνήθως, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Παράλληλα η εισροή αφίξεων υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης καθώς τα φορτία απομακρύνονται από τους γαλλικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής εν μέσω απεργιών εκεί.

Συνολικά 21 φορτία LNG έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για τον Απρίλιο, γεγονός που «αυξάνει σημαντικά τις προοπτικές προμήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου και προσφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε συμβόλαια φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο κοντά στην καμπύλη», ανέφερε η Inspired Energy.

Παραμένει η αβεβαιότητα

Ωστόσο, «ένα επίπεδο αβεβαιότητας» παραμένει, ειδικά για τον επερχόμενο χειμώνα, πρόσθεσε η ίδια. «Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι η αποθήκευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και όταν είναι πλήρης, μπορεί να παρέχει αέριο μόνο για περίπου 12 ημέρες, κάτι που είναι σχετικά αδύναμο σε σύγκριση με ορισμένες χώρες της ΕΕ». Το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει φυσικό αέριο στην ηπειρωτική Ευρώπη με τους όγκους να αυξάνονται αυτόν τον μήνα καθώς συνεχίστηκαν οι εξαγωγές μέσω του αγωγού BBL προς την Ολλανδία, εκτός από τη μεγαλύτερη σύνδεση, με το Βέλγιο.

Η έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις τιμές του ολλανδικού κόμβου διευρύνθηκε αυτήν την εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα εντείνεται στις γαλλικές εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG – που επηρεάστηκαν από απεργίες το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου – και δεν είναι σαφές πότε θα ξαναρχίσουν την πλήρη λειτουργία τους.

Το τερματικό Montoir πραγματοποίησε τις πρώτες του αποστολές την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία του Elegy. Ωστόσο, ένα δεξαμενόπλοιο που επρόκειτο να ξεφορτώσει εκεί την Τετάρτη δεν έχει αγκυροβολήσει ακόμη και φαίνεται να εκτρέπεται προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Bloomberg. Ακόμη, η Dunkerque LNG, είχε περιορισμένη χωρητικότητα την Πέμπτη λόγω απεργίας.

Ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου έκλεισαν χθες στο TTF στα 43,33 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση κατά 2,8%, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαν ξεπεράσει τα 50 ευρώ. Αντίστοιχα τα συμβόλαια του Ιουνίου στα 43,63 ευρώ/MWh και του Ιουλίου στα 44 ευρώ/MWh.

Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 1,3% στις 105,27 πένες που ισοδυναμεί με 41,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας