Μενού Ροή
Οι υψηλές τιμές ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο την ολλανδική προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σημαίνουν ότι τα δημοτικά συμβούλια της Ολλανδίας αγωνίζονται να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες και να τηρήσουν την προθεσμία της ΕΕ για τις κυβερνήσεις και τους δημόσιους φορείς να εγκαταλείψουν τις υπάρχουσες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας σημαίνουν ότι οι νέες συμβάσεις θα είναι πιθανότατα ακριβότερες. Ήδη, οκτώ αιτήματα συμβουλίων για εξαιρέσεις βρίσκονται υπό εξέταση, δήλωσε στη EURACTIV ο Pieter ten Bruggencate, εκπρόσωπος του Ολλανδού υπουργού Ενέργειας Rob Jetten.

Περίπου 120 ολλανδικά δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να αναζητούν εναλλακτικό προμηθευτή ενέργειας αντί της Gazprom, σύμφωνα με το DutchNews, αν και ο αριθμός αυτός δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση. Τα συμβούλια πρέπει να κάνουν την αλλαγή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για να υπακούσουν στις κυρώσεις της ΕΕ.

Μεταξύ των συμβουλίων που πασχίζουν να βρουν αντικαταστάτη είναι και η Χάγη, η οποία διεξήγαγε έναν διαγωνισμό σε επίπεδο ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσφορές, ανέφερε το Reuters.

Οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις πιθανότατα θα επιτραπούν εάν καμία εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά στον διαγωνισμό ή το συμβούλιο θα μπορούσε να παράσχει αποδείξεις ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά, εξήγησε.

Αλλά την Παρασκευή (26 Αυγούστου), ο Jetten δήλωσε ότι αναμένει από τα συμβούλια να τηρήσουν την προθεσμία. «Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για να μην γεμίζετε πλέον τα ταμεία ενός πολεμοκάπηλου δικτάτορα», ανέφερε το DutchNews.

Υπήρξαν εικασίες σχετικά με το κατά πόσον τα συμβούλια με διαγωνισμούς με την Gazprom Energy, που τώρα μετονομάστηκε σε Securing Energy for Europe (SEFE) και ηγείται η SEFE στη Γερμανία – πρώην Gazprom Germania – θα μπορούσαν να συνεχίσουν με τον προμηθευτή τους.

Ωστόσο, δεδομένης της πιθανότητας να διοχετευθούν χρήματα στη Μόσχα και στον πόλεμό της στην Ουκρανία, η κυβέρνηση θέλει τα συμβούλια αυτά να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

«Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τόσο από τη γερμανική κυβέρνηση όσο και από την ίδια τη SEFE, ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ορισμένα από τα χρήματα, μέσω πολύπλοκων συστημάτων ιδιοκτησίας, θα μπορούσαν ακόμη να μεταφερθούν στη Ρωσία», δήλωσε ο Bruggencate.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας