Μενού Ροή
Ολλανδική πρόταση για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Ολλανδία πρότεινε μια νέα ιδέα για την αποτροπή της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις πρωτεύουσες της ΕΕ και  είδε η EURACTIV.

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν επί του παρόντος να βρουν κοινό έδαφος για ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, όπου ελπίζεται ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το μέτρο.

Εν όψει αυτού, η Ολλανδία πρότεινε τη δική της ιδέα για ανώτατο όριο σε έγγραφο που εστάλη στις πρωτεύουσες της ΕΕ στις 2 Δεκεμβρίου. Η ιδέα είναι να περιοριστεί το κόστος των αγορών φυσικού αερίου που πραγματοποιούνται από τους λεγόμενους «μη ευαίσθητους στις τιμές» αγοραστές, όπως αυτοί που υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις ή είναι νομικά υποχρεωμένοι να αγοράζουν προμήθειες για να γεμίσουν τις αποθήκες ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ζήτηση από αυτούς τους παίκτες ώθησε την τιμή του φυσικού αερίου προς τα πάνω τον Αύγουστο του 2022, με αποτέλεσμα οι τιμές στον κύριο κόμβο συναλλαγών φυσικού αερίου της ΕΕ να εκτοξευθούν στα ύψη.

Η αγορά φυσικού αερίου για αποθήκευση γίνεται συνήθως σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και είναι «τέτοιου μεγέθους» που μπορεί να επηρεάσει ή και να καθορίσει την τιμή, ιδίως όταν κάποιοι έχουν «σχεδόν απεριόριστους πόρους για να αγοράσουν», εξηγεί το έγγραφο.

Για να αποφευχθεί η ζήτηση αυτή να προκαλέσει εκ νέου αυξήσεις τιμών, το ολλανδικό έγγραφο προτείνει ένα ανώτατο όριο που μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτούς τους αγοραστές όλο το χρόνο, το οποίο θα είναι ευρύτερο σε πεδίο εφαρμογής και χαμηλότερο από την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής για ανώτατο όριο. Επίσης, θα επανεξετάζεται κάθε μήνα για να μην τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Επίσης, θα αποφευχθεί η παρεμπόδιση των χρηματοπιστωτικών αγορών και η μείωση των τιμών, υποστηρίζει το έγγραφο.

Η Ολλανδία ήταν πάντα επιφυλακτική ως προς την καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο και η Χάγη έχει ασκήσει έντονη κριτική στην πρόταση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για ανώτατο όριο.

Το μέτρο της Επιτροπής είναι «ελαττωματικό», σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Ενέργειας Ρομπ Γέτεν. Υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος να πληγεί η ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και επίσης η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε συνάντηση για τη συζήτηση του μέτρου τον περασμένο μήνα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας