Μενού Ροή
Ουκρανία: Πού βρίσκονται οι αγωγοί φυσικού αερίου

Tεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία διοχετεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αγωγών που περνούν από την Ουκρανία. Με τη ρωσική επίθεση στη χώρα να στοχεύει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία ολόκληρος ο πλανήτης και ειδικά η γηραιά ήπειρος παρακολουθεί τις εξελίξεις με ειδικό ενδιαφέρον καθώς η χώρα αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου καθώς και μετάλλων και σιτηρών.

Ενέργεια

Η Ουκρανία διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο σχεδιάστηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να στέλνει αέριο από τη Σιβηρία στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει νέες διασυνδέσεις που παρακάμπτουν την Ουκρανία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως η χώρα παραμένει κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το φυσικό αέριο εισέρχεται στην Ουκρανία μέσω των σταθμών Sudzha και Sokhranovka, που απέχουν μερικές ώρες από τις περιοχές των αυτονομιστών και τα σύνορα. Και μετά διασχίζει την Ουκρανία μέσω των αγωγών και εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω της Σλοβακίας και άλλων χωρών.

Αγωγοί που διασχίζουν την Ουκρανία μεταφέρουν επίσης και ποσότητες ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Στον ηλεκτρικό τομέα, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας, DTEK, έχει κάποια εργοστάσια στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Χάλυβας και σίδηρος

Οι χαλυβουργίες της Ουκρανίας ευθύνονται για το ένα δέκατο των ευρωπαϊκών εισαγωγών, με την Metinvest να έχει εγκαταστάσεις στα ανατολικά, αφότου έχασε αρκετά εργοστάσια στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ βρίσκεται ένα λιμάνι από το οποίο αποστέλλονται σιτηρά και μέταλλα, καθώς και σημαντικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας μετάλλων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας