Μενού Ροή
Παζάρι δίχως τέλος στην ΕΕ για το πλαφόν στο αέριο

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας πρότασης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο που θα μπορέσουν να αποδεχθούν τόσο χώρες όπως Γερμανία και Ολλανδία που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέτρο, όσο και το μπλοκ  των 15 χωρών με εμπροσθοφυλακή τις λεγόμενες «Fanatic Four» (Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία και Βέλγιο-με τους Σλοβένους να εμφανίζονται ως νέα προσθήκη στην ομάδα) που πρωταγωνιστούν στις διαβουλεύσεις. Αντικείμενο και ζητούμενο είναι η βελτίωση της πρότασης της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh με ενεργοποίηση υπό όρους που καθιστούν το μηχανισμό πρακτικά ανεφάρμοστο, με τις συζητήσεις να διεξάγονται σε ένα «φόντο» λίγο πιο σκοτεινό από αυτό που υπήρχε μέχρι πρότινος: Και τούτο διότι ο Δεκέμβριος μπαίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF στο συμβόλαιο επόμενου μήνα σε ανοδική τροχιά (έκλεισαν στα 150 ευρώ/MWh χθες) και τις χονδρεμπορικές ηλεκτρισμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές στα επίπεδα των 330-390  ευρώ/MWh  καθώς οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη πέφτουν και η ζήτηση για ρεύμα ανεβαίνει.

Ένα πρώτο crash test για το πόση πρόοδος έχει σημειωθεί προς μια κοινά αποδεκτή λύση ενόψει της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 του μήνα είναι η αυριανή συνάντηση εκπροσώπων των «27» σε επίπεδο Μόνιμων  Αντιπροσώπων (COREPER), όπου θα συζητηθεί η τρέχουσα εκδοχή του Σχεδίου Κανονισμού με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις όλων των χωρών. Παράγοντες στην Αθήνα με γνώση των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται στο energymag σημείωσαν ότι «όλοι μιλάνε με όλους», ώστε να εντοπιστούν οι κόκκινες γραμμές της κάθε χώρας και να κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις. Όπως έχει πει ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Ελλάδα θα θεωρούσε ρεαλιστικό ένα πλαφόν στα 150-200 ευρώ/MWh. Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία του μηχανισμού που βρίσκονται υπό συζήτηση, όπως οι όροι ενεργοποίησης και απενεργοποίησής του.  Η Επίτροπος  Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Politico στις Βρυξέλλες άφησε να εννοηθεί ότι σημεία του μηχανισμού βρίσκονται υπό επανεξέταση, όπως  η χρονική περίοδος των 14 ημερών που είχε τεθεί για την παραμονή των τιμών του TTF πάνω από τα επίπεδα του πλαφόν στην αρχική πρόταση.  Υπεραμύνθηκε ωστόσο της πρότασης, τονίζοντας ότι «δεν  ήταν στόχος μας να προτείνουμε κάτι που δεν θα ενεργοποιηθεί ποτέ…Τώρα πρέπει να συζητήσουμε πόσο μπορούμε να περιμένουμε εάν δούμε πάλι υψηλές τιμές όπως αυτές του Αυγούστου ; Έχουμε υπομονή να περιμένουμε δυο εβδομάδες ; Μια εβδομάδα ; Ακόμα μικρότερο διάστημα ;»

Τοποθετούμενος στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πλαφόν επί της αρχής, εκτιμώντας ότι θα καθιστούσε την Ευρώπη πιο αδύναμη σε όρους διεθνούς ανταγωνισμού για αγορές LNG. O ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να προετοιμαστούν για τον  επόμενο χειμώνα που θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολος από τον φετινό, άποψη που διατύπωσαν και συμμετέχοντες στα «πηγαδάκια» του World LNG Summit που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.  Τις επιφυλάξεις του για το πλαφόν εξήγησε και ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Τζέτεν σε συνέντευξή του στο CNBC, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε «να αποβεί πολύ βλαπτικό για τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ευρώπης». Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni Κλάουντιο Ντεσκάλζι, τάχθηκε υπέρ ενός προσωρινού ευρωπαϊκού πλαφόν, το οποίο συνέδεσε με ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο «τύπου SURE» (σ.σ. ο  μηχανισμός της ΕΕ για τη στήριξη της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας). Το θέμα ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού έθεσε  άλλωστε και ο κ. Σκρέκας λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε κράτη-μέλη τα οποία  έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουν επίσης τις βιομηχανίες τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας