Μενού Ροή
Ποιος είναι ο δραστήριος στα μέσα ενημέρωσης Τσέχος δισεκατομμυριούχος που θέλει να μπει στο ελληνικό φυσικό αέριο

«Είναι πρωταρχικά τύπος συναλλαγών. Αγοράζει φτηνά με εξωτερική χρηματοδότηση, αυτή είναι η φύση του παιχνιδιού του », δήλωσε πριν από δύο χρόνια στους Financial Times ο Jozef Kotrba, πρόεδρος της Deloitte στην Τσεχική Δημοκρατία για τον Ντάνιελ Κρετίνσκι επικεφαλής της EP Investment Advisors που από την Πέμπτη είναι η μια από τις δύο εταιρείες που διεκδικούν την ΔΕΠΑ Υποδομών. Στο ίδιο άρθρο η εφημερίδα χαρακτηρίζει τον Κρετίνσκι, Τσεχική "σφίγγα". «Συνεργάζεται με μια χούφτα πολύ έξυπνων και οικονομικά δραστήριων ανθρώπων που σκέφτονται σαν επενδυτές ιδιωτικών μετοχών. Δεν ξέρω κανέναν άλλο που να κάνει τόσο βαθιά βουτιά σε κάθε μικρή λεπτομέρεια του επιχειρηματικού μοντέλου ενός στόχου », δήλωσε ένας τραπεζίτης που έχει κάνει συμφωνίες με τον κ. Kretinsky. «Ο επενδυτικός του ορίζοντας είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμος, σχεδόν όπως αυτός ενός οικογενειακού γραφείου».

Το βιογραφικό του

Γιος ενός καθηγητή πληροφορικής και μιας δικαστή συνταγματικού δικαστηρίου, ο κ. Kretinsky μετακόμισε στον μικρό κύκλο ισχυρών επιχειρηματιών που θα διαμόρφωναν την καριέρα του όταν το 1999 προσχώρησε στην J&T, την τράπεζα που ιδρύθηκε από τον κ. Tkac. Σύντομα απέκτησε μετοχές και όταν η J&T έφυγε από την ενέργεια το 2009, έγινε μέτοχος στο νεοσύστατο EPH.

Η EPH ανήκε αρχικά στην J&T και τον PPF Group, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον Petr Kellner, τον δισεκατομμυριούχο που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχικής Δημοκρατίας, για να περάσει μετά στον πλήρη έλεγχο του κ. Κρετίνσκι.

Το πρώτο επίκεντρο του EPH ήταν η υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς δικτύων μεταφοράς ενέργειας, όπως μια σλοβακική εταιρεία αγωγών που φέρνει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Στη συνέχεια στράφηκε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το εργοστάσιο της Eon στην Σαρδηνία και αργότερα σε παρόμοια έργα στην Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν ανακαλύψει τις ΑΠΕ και στραφεί σε αυτές.

Ακτινογραφία

Ακτινογραφία της διαδρομής και της ζωής του δισεκατομμυριούχου Ντανιέλ Κρετίνσκι, του επικεφαλής της EP Investment Advisors, έκανε πριν από έναν χρόνο ο δημοσιογράφος της Libération, Jérôme Lefilliâtre. Η αφορμή ήταν η μετοχική ενασχόλησή του από το 2018 στην εφημερίδα Le Monde.

Ποιός είναι ο κ. Κρετίνσκι; Πώς έκανε την περιουσία του; Και ποιες είναι οι φιλοδοξίες του στη Γαλλία και στην Ευρώπη; Όλα τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν δημοσιευτεί στη Γαλλία: «Οι μικρές και οι μεγάλες υποθέσεις του Ντάνιελ Κρετίνσκι»

Ποιος είναι ακριβώς ο Daniel Kretinsky;

Ο Daniel Kretinsky κατέχει την τρίτη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα του, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ο ενεργειακός όμιλος EPH, ο οποίος δραστηριοποιείται σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σε διάφορες δραστηριότητες (φυσικό αέριο, άνθρακας, πυρηνικοί σταθμοί, δίκτυα, υπηρεσίες…).

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η EPH διαθέτει μια ομάδα μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς καθημερινής εφημερίδας Blesk. Ο Křetínský έχει πολλά ενδιαφέροντα στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης: στη Γαλλία, αγόρασε το περιοδικό Marianne, το εβδομαδιαίο Elle και επένδυσε στο Le Monde. Τα τελευταία χρόνια, εισήλθε επίσης στον τομέα της διανομής, παίρνοντας θέσεις στις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου όπως η Metro, τα Casino και η Foot Locker.

Πώς έκανε την περιουσία του στην Κεντρική Ευρώπη;

Ο Daniel Křetínský έγινε εκατομμυριούχος αρκετά νέος, ως εταιρικός δικηγόρος του Σλοβακικού χρηματοοικονομικού ομίλου J&T. Αλλά αυτό που του επέτρεψε να φτάσει στο στάδιο του μεγάλου πλούτου ήταν η έναρξη της ενεργειακής εταιρείας EPH. Έκανε αυτήν την εταιρεία έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Μια βασική συμφωνία γι 'αυτόν ήταν η εξαγορά το 2013 του αγωγού φυσικού αερίου Eustream στη Σλοβακία, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

Ποια είναι η φήμη του Daniel Kretinsky στην Τσεχική Δημοκρατία;

Πρόκειται έναν διακριτικό και για ορισμένους μυστηριώδη άνθρωπο, που δείχνει μιλάει λίγο και κινείται πολύ γρήγορα. Στην Τσεχική Δημοκρατία, είναι γνωστός ως ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Σπάρτα Πράγας, του πιο δημοφιλούς ποδοσφαιρικού συλλόγου στη χώρα.

Από πού προέρχεται το ενδιαφέρον του Daniel Křetínský για τη Γαλλία; Θεωρείται άνθρωπος που αγαπά επίσης τη γαλλική κουλτούρα και μιλάει τη γλώσσα με ευχέρεια. Προφανώς έχει οικονομικό ενδιαφέρον στη Γαλλία, μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά όπου θέλει να είναι ενεργός αφού έχει επενδύσει στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία. Αλλά υπάρχει επίσης ένα συναισθηματικό ενδιαφέρον στη Γαλλία, που κληροδοτήθηκε εν μέρει από τους γονείς του. Ως έφηβος, ο Daniel Křetínský πέρασε αρκετά καλοκαίρια στη Γαλλία - τις πρώτες ανακαλύψεις του για τον μη κομμουνιστικό κόσμο. Ως φοιτητής, πέρασε ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Νομικής της Ντιζόν, με ανταλλαγή.

Τι γίνεται με την ηχηρή είσοδό του στον κόσμο των γαλλικών μέσων ενημέρωσης;

Συνέβη πολύ γρήγορα. Μέσα σε μια εβδομάδα την άνοιξη του 2018, ο Daniel Kretinsky ανακοίνωσε ότι πήρε τα χέρια του σε διάφορα περιοδικά του ομίλου Lagardère, συμπεριλαμβανομένου του Elle και της Marianne. Προκάλεσε έκπληξη στο γαλλικό κοινό, γιατί κανείς δεν τον γνώριζε τότε, εκτός από τους ενεργειακούς. Έδωσε το αίσθημα μιας προετοιμασμένης επιδρομής… Μερικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν εκείνη τη στιγμή διερεύνησαν ποιος ήταν, αλλά οι έρευνες δεν ήταν πολύ διεξοδικές.

Όλα άλλαξαν όταν μάθαμε, τον Οκτώβριο του 2018, ότι ο Daniel Křetínský αγόρασε μέρος των μετοχών που κατέχει ο Matthieu Pigasse στο ισχυρό συγκρότημα Le Monde. Μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε κρυφά για αρκετούς μήνες. Η Le Monde έφερε τα πράγματα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα και πολιτικά πολύ ευαίσθητο. Διεξήχθησαν πολλές έρευνες και, για άλλη μια φορά, του αφιερώθηκαν πολλά άρθρα.

Έχει ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος πολιτικό όραμα; Ποια είναι η άποψή του για την ΕΕ;

Πολιτικά, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο, είναι κοντά στο τσεχικό φιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα ODS και με τον Mirek Topolánek, τον πρώην πρωθυπουργό από αυτό το κόμμα. Ο Daniel Křetínský είναι ένας δεξιός άνθρωπος, οικονομικά φιλελεύθερος, με ελάχιστη εστίαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά πιθανώς λιγότερο συντηρητικός από τις παλαιότερες προσωπικότητες αυτής της πολιτικής πλευράς. Από την άλλη πλευρά, δεν ανήκει στην ευρωσκεπτικιστική, πολύ «υπέρ-Πούτιν», πτέρυγα.

Ο Daniel Křetínský είναι μάλλον υπέρ της ΕΕ, προσανατολίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελεύθερη και κοινή αγορά. Αυτό δεν τον εμποδίζει να έχει επιφυλάξεις σχετικά με τη λειτουργία του μπλοκ. Είναι πολύ επικριτικός για την ελευθερία που αφήνει η Ευρώπη σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, για παράδειγμα. Αυτός είναι ένας από τους μεγάλους αγώνες του, που τροφοδοτείται από την εμπειρία του στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές για τον Daniel Kretinsky στη Γαλλία και ευρύτερα στην Ευρώπη;

Στο τέλος του βιβλίου μου, λέω ότι ετοιμάζει μερικές μεγάλες προσφορές στην Ευρώπη. Είναι επιφυλακτικός, θέλει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα οικονομική κρίση για να προωθήσει τα πιόνια του. Στη Γαλλία, νομίζω ότι ελπίζει για ανοίγματα στον ενεργειακό τομέα, με την EDF και την Engie. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σκοπός της θεαματικής άφιξής του στα γαλλικά μέσα. Τις τελευταίες εβδομάδες, έκανε επίσης τις πρώτες του επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως στα καταστήματα Macy's και Foot Locker. Αυτή είναι μια σημαντική καινοτομία. Στρέφεται σε μια πολύ μεγάλη αγορά.

Αυτή η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τον Arthur Kenigsberg και δημοσιεύθηκε αρχικά στα γαλλικά από την Euro Créative, επίσημο συνεργάτη του Τσέχικου Kafkadesk.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας