Μενού Ροή
ΠτΔ – Εργαστήρι «The Cyprus Gateway»
Ξενοδοχείο Hilton, Λευκωσία, Κύπρος
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Υπουργείου Ενέργειας και των εταιρειών δραστηριοποίησης στον τομέα των υδρογονανθράκων με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction».
//
PoR – “The Cyprus Gateway” workshop
Hilton hotel, Lefkosia, Cyprus
The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, addresses an event of the Ministry of Energy and the companies operating in the hydrocarbon sector titled “The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction”.
Πως αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στην Μεσόγειο ο "μίνι-Eastmed" Ισραήλ-Κύπρου

H προτεραιοποίηση του project μινι-αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ (σε σχέση με τον East Med που φαίνεται να εγκαταλείπεται από τη νέα κυβέρνηση της Λευκωσίας), η φιλοδοξία της Κύπρου να καταστεί πύλη εισόδου του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη δια της υγροποίησής του και της μεταφοράς του με τάνκερ LNG και η προσπάθεια να δοθεί νέα δυναμική στο project της αξιοποίησης των κοιτασμάτων στα θαλάσσια οικόπεδα της Μεγαλονήσου ήταν τα τρία βασικά μηνύματα που προέκυψαν από το από το συνέδριο που οργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Ενέργειας  της Κύπρου και η Κυπριακή εταιρεία υδρογονανθράκων.

Στην εκδήλωση, που είχε τη μορφή high level workshop με τον τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction», έδωσαν το παρών στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου -μεταξύ των οποίων η Chevron, η NewMed (πρώην Delek), η BP, η ExxonMobil αλλά και η ελληνική Energean.  Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Φυσικό αέριο από Ισραήλ στην Κύπρο

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέλυσε την προοπτική της μεταφοράς του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Κύπρο, αφενός για ηλεκτροπαραγωγή στο νησί, αφετέρου για εξαγωγή των πλεοναζουσών ποσοτήτων προς την Ευρώπη, μέσω μονάδας υγροποίησης. «Με αυτή την υποδομή, το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο θα υγροποιείται στην Κύπρο και θα μεταφέρεται με τάνκερ LNG στις αγορές της Ευρώπης, δημιουργώντας έναν διάδρομο προμήθειας φυσικού αερίου προς την Γηραιά Ηπειρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το διήμερο workshop -που ολοκληρώνεται σήμερα-  είχε την μορφή εξειδικευμένων παρουσιάσεων και κλειστών συναντήσεων μεταξύ των εκπροσώπων των εταιρειών και των Κύπριων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, αν και δεν αναμένονται άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων αναφορικά με το πως θα κινηθούν οι stakeholders στην περιοχή σε σχέση με την προοπτική όδευσης νέων αγωγών ή την επένδυση σε υποδομές για σκοπούς εξαγωγής φυσικού αερίου, αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως η Λευκωσία προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις τόσο προς την κατεύθυνση επίσπευσης δυνητικών αποφάσεων όσο και σε σχέση με την εκκρεμότητα του  κοιτάσματος «Αφροδίτη» και του συνορεύοντος (επί της ισραηλινής ΑΟΖ) «Ισάι».

Κλείνει η συμφωνία

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη είναι η επίσκεψη  του  υπουργού Ενέργειας κ, Παπαναστασίου στις  14-15 Ιουνίου στο Ισραήλ όπου θα έχει  συναντήσεις τόσο με κυβερνητικούς παράγοντες όπως και με τους εκπροσώπους των κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Από την συνάντηση θα διαφανεί σε ποιο βαθμό τόσο η προοπτική ενός υποθαλάσσιου αγωγού από την ανατολική Μεσόγειο προς τη Κύπρο είναι βιώσιμη ή παραμένει σχεδιασμός επί χάρτου και κατά πόσο, μια οκταετία μετά την κήρυξη της «Αφροδίτης», το 2015, ως εμπορικά αξιοποιήσιμου τεμαχίου μπορεί να προχωρήσει ομαλά η παραγωγή.

Η Chevron

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι η  Chevron, αντιπροσωπεία της οποίας υπό τον αντιπρόεδρό της για θέματα εξερεύνησης Φρανκ Κασούλο συναντήθηκε την Παρασκευή με την πολιτική ηγεσί της Κύπρου , εμφανίστηκε θετική να εξετάσει επιλογές για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς το νησί. Η Chevron έχει υποβάλει ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του «Αφροδίτη», το οποίο θα μελετηθεί τις επόμενες ημέρες από τις κυπριακές αρχές.

Ερωτώμενος γιατί οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν την Κύπρο σε σχέση με τα δυο έτοιμα τερματικά LNG  στην ευρύτερη περιοχή (Ιντκου και Νταμιέττα στην Αίγυπτο), ο Κύπριος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Κύπρος  είναι μέλος της ΕΕ, κάτι που της προσδίδει προστιθέμενη αξία, προσθέτοντας ότι η λύση που προτείνει δεν αντίκεται προς τις υπόλοιπες επιλογές.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Κύπρος διατηρεί άριστες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και ζητούμενο είναι η δημιουργία συνεργιών επ’ ωφελεία όλων των χωρών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αλλά κα της ΕΕ που αναζητεί νέους αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας στο πλαίσιο της απεξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας