Μενού Ροή
Πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα την περίπτωση διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου

Φουλ λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, αύξηση φορτίων LNG στην Ρεβυθούσα και μετατροπή των μονάδων που δουλεύουν με αέριο σε πετρέλαιο, είναι η βασική γραμμή άμυνας της χώρας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε λιγότερη δυσμενή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης σύσκεψης της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων και αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτει εγκατάστασης αεριοποίησης στη Ρεβυθούσα.

Ωστόσο η στάση του Κρεμλίνου, το οποίο συνεχίζει να πιέζει την δύση μέσω της διατάραξης της συνεχούς ροής καυσίμων, καθιστά και την χώρα μας σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της σύσκεψης δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η Μόσχα να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται η Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρθηκε κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, η ασφαλής ηλεκτροδότηση της χώρας μπορεί να εξασφαλιστεί από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με την προσθήκη και της Πτολεμαίδας 5, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία από το Σεπτέμβριο, με ορίζοντα λειτουργίας πιθανότατα έως το 2028.

Αυτό προϋποθέτει ότι οι αυλές των μονάδων θα έχουν επάρκεια λιγνίτη κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται από την πλευρά της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο οι εκπρόσωποι των ηλεκτροπαραγωγών που συμμετείχαν στην σύσκεψη (ΔΕΗ, Mυτιληναίος, Elpedison, Ήρων), δήλωσαν «ετοιμοπόλεμοι» ώστε να προχωρήσουν εφόσον παραστεί ανάγκη σε μετατροπή των μονάδων τους σε ντίζελ.

Επιπλέον ανησυχία υπάρχει και για τις προμήθειες LNG. Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη, ο ΔΕΣΦΑ καταβάλλει προσπάθεια ώστε να υπάρχει επάρκεια σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ρεβυθούσα. Ωστόσο πιθανό stop από την Ρωσία στις εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ, θα εκτινάξει τις τιμές και θα διαταράξει την ομαλή τροφοδοσία στην αγορά κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Η Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί πως με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και τις ανάγκες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Προέχει, όμως να διασφαλίζει πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Σε παρουσίαση πάντως που έκανε η ΡΑΕ στη διάρκεια της σύσκεψης προκύπτει ότι σε καθεστώς συναγερμού (alert) βρίσκεται μόνο μια χώρα, η Γερμανία, ωστόσο σε καθεστώς warning, (προειδοποίησης) έχουν πλέον μπει 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Σουηδία, Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Εσθονία, Ολλανδία, κ.ά. Προς ώρας, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη μπει σε κάποια επικίνδυνη κατηγορία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας