Μενού Ροή
"Πράσινο" φως ..ταφόπλακα στην χρηματοδότηση του Eastmed από την Κομισιόν

Μέσα στον γενικευμένο ενεργειακό χαμό, η Κομισιόν απτόητη από τις εξελίξεις ενέκρινε σήμερα τον αναθεωρημένο κανονισμό για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε), με τον οποίο επί της ουσίας τρματίζεται η στήριξη σε όλα τα νέα έργα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι νέοι κανόνες, όπως λέει η Κομισιόν, αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό, την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη διασύνδεση των διασυνοριακών ενεργειακών υποδομών των κρατών μελών, προκειμένου να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική ουδετερότητα για το 2050. Ο αναθεωρημένος κανονισμός αποσκοπεί επίσης στη συνέχιση της διασφάλισης της ολοκλήρωσης της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού.

 

Η υιοθέτηση ακολουθεί μια προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021 και αποτελεί το τελικό βήμα της διαδικασίας έγκρισης.

Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες θα τερματίσουν τη στήριξη για νέα έργα φυσικού αερίου (όπως τον αγωγό Eastmed) και πετρελαίου και θα εισάγουν υποχρεωτικά κριτήρια βιωσιμότητας για όλα τα έργα.

Θα απλοποιήσουν και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης και αδειοδότησης.

Οι αναθεωρημένοι κανόνες δίνουν έμφαση στον ρόλο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όσον αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων δικτύων αερίου. Θα δημιουργήσουν τη δυνατότητα για μη δεσμευτική συνεργασία στον τομέα του σχεδιασμού υπεράκτιων δικτύων.

Ιστορικό και επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για ένα αναθεωρημένο ΔΕΔ-Ε στις 15 Δεκεμβρίου 2020. Η αναθεώρηση του κανονισμού ΔΕΔ-Ε προσδιορίζει 11 διαδρόμους προτεραιότητας και 3 θεματικούς τομείς προτεραιότητας προς ανάπτυξη και διασύνδεση. Ενημερώνει τις κατηγορίες υποδομών που είναι επιλέξιμες για υποστήριξη, δίνοντας έμφαση στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και προσθέτει νέα εστίαση στα υπεράκτια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τις υποδομές υδρογόνου και τα έξυπνα δίκτυα. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCIs) που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τη διευκόλυνση Connecting Europe Facility για την περίοδο 2021-2027. Ο κατάλογος των ΕΚΕ εγκρίνεται από την Επιτροπή με τη μορφή κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού που βασίζεται σε αξιολόγηση από τις λεγόμενες Περιφερειακές Ομάδες. Τα PCI επωφελούνται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ για έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο PCI.

Το Συμβούλιο κατέληξε σε γενική προσέγγιση για τα ΔΕΔ-Ε στις 11 Ιουνίου 2021. Η Προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία στις τριμερείς διαπραγματεύσεις στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση σχετικά με τον κανονισμό στις 5 Απρίλιος 2022. Ο νέος κανονισμός θα δημοσιευθεί πλέον στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας