Μενού Ροή
Ψηφοφορίες σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο για το αν θα χρηματοδοτούνται τα έργα φυσικού αερίου

Δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίζουν την Τρίτη σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ΕΕ να χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις και το αποτέλεσμα μπορεί να δείξει εάν η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα υποστηρίξει ή θα απορρίψει τους κανόνες τον επόμενο μήνα.

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλει να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση της βιώσιμης χρηματοδότησης του μπλοκ, ένα εγχειρίδιο επενδυτών που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη συγκέντρωση τεράστιων ποσών ιδιωτικών κεφαλαίων για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες διχάζονται, ωστόσο, σχετικά με το εάν τα καύσιμα είναι αρκετά πράσινα για να κερδίσουν αυτό το σήμα - και θα μπορούσαν ωστόσο να απορρίψουν την πρόταση της ΕΕ.

Οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν το μεσημέρι επί ψηφίσματος για την απόρριψη των κανόνων. Το κείμενο αναφέρει ότι το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα με βάση τους υφιστάμενους νόμους της ΕΕ και η επισήμανση τους ως πράσινων θα προκαλούσε σύγχυση στους επενδυτές.

«Τα τεχνητά κίνητρα για επενδύσεις σε ακριβή πυρηνική και ορυκτά ενέργεια σε βάρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων βιώσιμων τομέων είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Bas Eickhout, ένας από αυτούς που υπέβαλαν το ψήφισμα.

Οριακό το αποτέλεσμα

Οι αξιωματούχοι αναμένουν μια σφιχτή ψηφοφορία, με τις θέσεις ορισμένων νομοθετών να είναι ακόμη ασαφείς. Η μεγαλύτερη ομάδα του Κοινοβουλίου, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν έχει ενιαία θέση και έχει δώσει στους νομοθέτες του ελεύθερη ψήφο.

Το αποτέλεσμα της Τρίτης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ψήφιση του ψηφίσματος από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου. Η υποστήριξη από τουλάχιστον τους μισούς από τους 705 νομοθέτες της θα εμπόδιζε την πρόταση της ΕΕ.

Η ταξινόμηση της ΕΕ στοχεύει να κατευθύνει το ιδιωτικό κεφάλαιο σε επενδύσεις που υποστηρίζουν στόχους για την κλιματική αλλαγή, αλλά οι κανόνες για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά έχουν πυροδοτήσει διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο μείωσης των εκπομπών.

Πυρηνικοί αντίπαλοι, όπως η Γερμανία, επικαλούνται ανησυχίες σχετικά με τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων, ενώ κράτη που υποστηρίζουν τα πυρηνικά, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, λένε ότι η πηγή ενέργειας χωρίς CO2 είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Το φυσικό αέριο είναι παρομοίως διχαστικό και η εισβολή στην Ουκρανία από τον κορυφαίο προμηθευτή φυσικού αερίου Ρωσία έχει εντείνει τις διχόνοιες σχετικά με την εξάρτηση από τα καύσιμα. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είπαν ότι απαιτούνται επενδύσεις σε φυσικό αέριο για την αντικατάσταση του περισσότερο ρυπογόνου άνθρακα, ενώ άλλες λένε ότι η επισήμανση του αερίου που εκπέμπει CO2 ως βιώσιμο θα υπονόμευε τα πράσινα διαπιστευτήρια της ΕΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας