Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρεκόρ εισαγωγών αμερικανικού LNG στην Ευρώπη – Εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα

Η υπερβολικά υψηλή ευρωπαϊκή ζήτηση οδήγησε τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG σε νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, σχεδόν το ήμισυ των όγκων ρεκόρ LNG των ΗΠΑ που αποστάλθηκαν τον περασμένο μήνα πήγε στην Ευρώπη, από 37% νωρίτερα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv και της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εγχώρια παραγωγή έχει ξεπεράσει τη ζήτηση των ΗΠΑ κατά περίπου 10%, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άφθονες και φθηνές προμήθειες λόγω της έκρηξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι ποσότητες

Σε 106 πλοία, τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων έδειξαν ότι 7,15 εκατομμύρια τόνοι LNG απεστάλησαν τον περασμένο μήνα, αύξηση 16% σε σύγκριση με 6,14 εκατομμύρια τόνους σε 89 πλοία τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι καλύτερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 6,51 εκατομμυρίων τόνων που σημειώθηκε τον Μάιο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ολλανδία μειώθηκαν από τον Δεκέμβριο, αφαιρώντας τα ασφάλιστρά τους στην Ασία. Την Τετάρτη, η τιμή JKM της Ιαπωνίας Κορέας για το αέριο spot της Ασίας ήταν 34,19 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, ένα premium 4,46 $ https: tmsnrt.rs 3 t 3 mB 3 P στην Ευρώπη.

Δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που προορίζονταν για την Ευρώπη επαναδρομολογήθηκαν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, με το ένα να κατευθύνεται προς την Ασία.

Τουλάχιστον 10 φορτία με προορισμό την Ασία επαναδρομολογήθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι λόγω της διαφοράς τιμών.

Οι εκτροπές από την Ασία είναι ένα χρήσιμο μέτρο διακοπής, αλλά δεν αποτελούν βιώσιμο υποκατάστατο για τις σταθερές προμήθειες αγωγών, δήλωσε ο Wei Xiong, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.

Ο Reid I’Anson, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην Kpler είπε ότι οι τιμές είναι ασταθείς αυτή τη στιγμή.

Η πρόβλεψη

Η πιθανότητα ενός νέου ρεκόρ για τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη λόγω της υψηλότερης τιμής του LNG στην Ασία από ό,τι στην Ευρώπη, αλλά οι ροές θα μπορούσαν να μετατοπιστούν ξανά εάν οι θερμοκρασίες πέσουν εκεί, είπε ο I’Anson.

Τα λιμάνια της Βρετανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου έχουν περίπου 30 δεξαμενόπλοια LNG που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν αυτόν τον μήνα, με τουλάχιστον 13 να φτάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν άφθονο φυσικό αέριο, αλλά η ικανότητα επεξεργασίας και ψύξης του είναι περιορισμένη. Τον Δεκέμβριο, το αέριο που ρέει προς τις μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ έφτασε στο ρεκόρ των 12,2 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα, περίπου τη μέγιστη ικανότητα επεξεργασίας.

Δεν υπήρχαν εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, ενώ σχεδόν δώδεκα εργοστάσια που προτάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια εξακολουθούν να αναμένουν οικονομικές δεσμεύσεις.

Οι δαπάνες για νέα έργα LNG μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας και πιο πρόσφατα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με “Θετική Αναφορά” η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των Προμηθευτών...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνάντηση των εμπλεκομένων μερών στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται να λάβει χώρα το σήμερα απόγευμα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά το πέρας της...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Από τα δάνεια ύψους 225 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία δεν έχουν ακόμα δεσμευθεί στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των κρατών – μελών,...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γενναία και δυναμική είναι η απάντηση της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση και στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, καθώς το χθεσινό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσαν οι...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE