Μενού Ροή
Nord Stream 2 / Nikolai Ryutin
Ρωσία: Δεν αποτελεί επιλογή η αποτυχία πιστοποίησης του Nord Stream 2

Η Ρωσία πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση και τελικά θα αρχίσει να λειτουργεί, δήλωσε την Τετάρτη στo RBC ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η κατασκευή του αγωγού, που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει σε αδράνεια εν αναμονή της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Το έργο έχει λάβει «πολιτική απόχρωση» την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία ανησυχεί ότι η Μόσχα μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία για να αποτρέψει την προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι αισιόδοξος ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα λάβει έγκριση, λέγοντας ότι δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία έχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ο Nord Stream 2 δεν πιστοποιηθεί, ο Νόβακ είπε: «Δεν εξετάζουμε τέτοιες επιλογές και πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει σύμφωνα με τους χρόνους που έχουν οριστεί για πιστοποίηση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ρωσία ελπίζει ότι δεν θα εκφραστούν νέες απαιτήσεις για το έργο.

Ο Νόβακ είπε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, μια συμφωνία που απέφευγαν οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπέρ των βραχυπρόθεσμων συμφωνιών της αγοράς spot.

Η απόφανση για την πιστοποίηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας