Μενού Ροή
Ρωσία - Τουρκία: Η Gazprom δίνει άδεια στην Άγκυρα να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η Τουρκία έγινε ο δεύτερος διεθνής πελάτης της Gazprom που ολοκλήρωσε συμφωνία με τον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου για αναβολή μέρους των πληρωμών του για το παρεχόμενο φυσικό αέριο εάν η τιμή αυξηθεί πάνω από ένα ορισμένο όριο.

Πέρυσι, οι αρχές στην Ουγγαρία - ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ευρώπη - κατέληξαν σε παρόμοια συμφωνία με την Gazprom με το πρόσχημα της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, με τη συμφωνία να παρατείνεται πρόσφατα για την επόμενη χειμερινή περίοδο του βορείου ημισφαιρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ χαιρέτισε τη συμφωνία με την Gazprom που δίνει στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO την ευκαιρία να εισάγει ρωσικό αέριο αργότερα φέτος και στη συνέχεια να παραδώσει μέρος του σε χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

"Κάναμε συνομιλίες με την Gazprom πέρυσι και καταλήξαμε σε συμφωνίες ενόψει της δραματικής και απρόβλεπτης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό έγινε σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών μας. Ακολουθήσαμε μια τέτοια πρακτική στο παρελθόν στις εμπορικές μας σχέσεις και τώρα προτείναμε την αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών", ανέφερε ο Ντονμέζ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Play Video

Φέτος, η Gazprom διατήρησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο 25% περίπου των επιπέδων που είχαν καταγραφεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με τον γίγαντα φυσικού αερίου να μη δίνει καμία ένδειξη ότι τέτοιες παραδόσεις ενδέχεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Gazprom επανέλαβε πρόσφατα την απειλητική ρητορική της, λέγοντας σε αναρτήσεις στο επίσημο κανάλι κοινωνικής της δικτύωσης τον Απρίλιο ότι η Ευρώπη υστερεί στην άντληση φυσικού αερίου στις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει ένα ζήτημα για την ήπειρο εάν ο επόμενος χειμώνας γίνει πολύ πιο κρύος από τον περασμένο ζεστό, προειδοποίησε η Gazprom.

Ένας διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας RusEnergy με έδρα τη Μόσχα, ο Μιχαήλ Κρουτίχιν είπε ότι η συμφωνία αναβολής πληρωμών και οι αναμενόμενες παραχωρήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο θα επιτρέψουν τελικά στην Τουρκία "να επανεξάγει το εισαγόμενο ρωσικό αέριο, που αγοράζεται με έκπτωση, σε άλλες διεθνείς αγορές".

Η Άγκυρα αποδέχτηκε ανυπόμονα μια πρόταση από τη Μόσχα να τοποθετηθεί ως περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου μετά τις ισχυρές εκρήξεις που τον περασμένο Σεπτέμβριο έθεσαν εκτός λειτουργίας τρεις από τους τέσσερις υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Σε συνέντευξή του στο CNN Türk τον Απρίλιο, ο Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία φαίνεται να έχει την ικανότητα να αγοράζει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα οποία 40 Bcm ετησίως μπορούν να πωληθούν σε γειτονικές χώρες. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να τροποποιεί τη νομοθεσία της, καταργώντας τους περιορισμούς στις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ευρωπαϊκή ένωση φορέων μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog, η Gazprom διοχετεύει πρόσφατα περίπου 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη, που ισοδυναμεί με περίπου 10 Bcm ετησίως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας