Μενού Ροή
Σαρλ Μισέλ: «Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά καύσιμα»

«Θα τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μια γεωπολιτική επένδυση. Συμβάλει στην απελευθέρωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτηση του στα ελληνικά στο Twitterr, o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, τόνισε εκτός άλλων πως η βαλκανική χερσόνησος «μπορεί να έχει τη δική της θέση στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς».

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «φάρο που εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Το πρώτο είναι ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορούμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουν έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης»

«Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία αναγκαία και κατεπείγουσα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα πρωτοστατεί, έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και άλλες χώρες».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας