Μενού Ροή
Σε άνοδο η τιμή του φυσικού αερίου- Σταθερά το πετρέλαιο

Σε άνοδο βρίσκονται οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκε κατά 3,3% από το χαμηλό δύο μηνών που έφτασε τη Δευτέρα, εν μέσω αναφορών για προβλήματα στον ρωσικό Nord Stream. To κλείσιμο του αγωγού δεν έχει επίπτωση στις προμήθειες, αλλά αυξάνει την αβεβαιότητα της αγοράς καθώς οι τιμές παραμένουν ευμετάβλητες.

Αργά τη Δευτέρα, ο Nord Stream 1 ανακοίνωσε μείωση της πίεσης και τα αίτια είναι υπό διερεύνηση. Προηγούμενη αναφορά έκανε λόγο για απώλεια πίεσης στον Nord Stream 2 και εντοπισμό διαρροής αερίου στα ύδατα της Δανίας.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου, Κλάους Μιούλερ, δήλωσε στο Twitter ότι η κατάσταση είναι «τεταμένη», αλλά η χώρα του και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξαρτώνται πλέον από τις προμήθειες του Nord Stream. Ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού εξέδωσε μια ειδοποίηση διακοπής λειτουργίας επισήμως ενεργή έως τις 26 Οκτωβρίου.

Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα που αποτελεί ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύτηκε νωρίτερα κατά 3% υψηλότερα στα 179 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά περίπου 88% γεμάτοι, (πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας), παρόλο που η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές αγωγών της προς την ήπειρο στο ελάχιστο, μετά τις κυρώσεις της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο

Σταθερό κοντά στα 85 δολ/βαρέλι παραμένει το μπρεντ καθώς φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ θέλει να αποφύγει την κατάρρευση των τιμών, ενώ μια μικρή υποχώρηση του δολαρίου μετρίασε το sell-off που παρατηρήθηκε νωρίτερα.

Το συμβόλαιο του μπρεντ ενισχύθηκε κατά 26 σεντς ή 0,3% στα 84,32 δολ/βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 19 σεντς στα 76,90 δολ/βαρέλι. Και τα δύο έκαναν βουτιά κατά 2 δολ/βαρέλι τη Δευτέρα , κυρίως λόγω του ισχυρού δολαρίου.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμντούλ Τζαμπάρ ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+) παρακολουθούσαν τις τιμές του πετρελαίου, επιδιώκοντας να διατηρήσουν ισορροπία στις αγορές.

«Δεν θέλουμε μια απότομη άνοδο στις πετρελαϊκές τιμές ή μια κατάρρευση», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ιρακινή τηλεόραση.

Τα σχόλια Τζαμπάρ έδωσαν στήριξη στο πετρέλαιο που βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών, με ταυτόχρονη άνοδο του δολαρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας