Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σε κίνδυνο η μεταφορά φυσικού αερίου στη Σλοβακία, λόγω φόρου;

Η υιοθέτηση ενός πρόσθετου φόρου που προβλέπεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους έκτακτους φόρους θα ακρωτηριάσει την Eustream και θα θέσει σε σημαντικό κίνδυνο το σύστημα διαμετακόμισης φυσικού αερίου που διέρχεται από τη Σλοβακία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κάρελ Χίρμαν.

«Πρόκειται για μια παράλογη κίνηση από την άποψη του κράτους. Φορολογεί μια οντότητα που πλήττεται από την κρίση, η οποία δεν επωφελείται από αυτήν με κανέναν τρόπο και δεν αποκομίζει κανένα έκτακτο κέρδος», δήλωσε ο Μίροσλαβ Μποντνάρ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μίλαν Βετράκ (OĽaNO), ένα από τα μέλη του Συμβουλίου που κατέθεσε την πρόταση, εξήγησε ότι οι αγωγοί δεν φορολογούνται με φόρο ακίνητης περιουσίας. Το νομοσχέδιο προτείνει τη φορολόγηση κάθε χιλιομέτρου αγωγών με 6.000 ευρώ, γεγονός που θα αποφέρει περίπου 171 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Eustream ισχυρίζεται ότι έχει χάσει το 87% των κερδών της τους τελευταίους πέντε μήνες και, αν υπό αυτές τις συνθήκες πλήρωνε κι άλλους φόρους στο κράτος, θα κατέγραφε ζημία 38 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Ο φόρος είχε ήδη ψηφιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, αλλά ασκήθηκε βέτο από την Πρόεδρο Ζουζάνα Τσαπούτοβα, με το επιχείρημα ότι επηρεάζει μόνο μία εταιρεία – την Eustream.

Έχει επίσης επικριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Eustream δεν επωφελείται από την τρέχουσα κρίση. Αντιθέτως, η σταδιακή υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου από υγροποιημένα εναλλακτικά προϊόντα και η μειωμένη ζήτηση από την Ουκρανία αφαιρούν σημαντικό μέρος της ζήτησης για διαμετακόμιση φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία μετέφερε μόνο 8,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τους τελευταίους πέντε μήνες – μείωση σχεδόν 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Μια τέτοια κακώς μελετημένη απόφαση για πρόσθετη φορολόγηση μπορεί όχι μόνο να επηρεάσει μοιραία την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, αλλά και να θέσει σε σημαντικό κίνδυνο τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Σλοβακίας», δήλωσε τον Δεκέμβριο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Κάρελ Χίρμαν.

Η πρόταση συζητείται επί του παρόντος από το Εθνικό Συμβούλιο με την Eustream να προσπαθεί να πιέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να μην υποστηρίξουν εκ νέου τον νέο φόρο. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ξανά, η Eustream θέλει να αντιδράσει.

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές, είτε στη Σλοβακία είτε στην Ένωση», κατέληξε ο Μποντνάρ.

Πηγή: euractiv.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι τιμές της βενζίνης στην Ουγγαρία έχουν καταγράψει άλμα από τότε που η κυβέρνηση κατήργησε το πλαφόν στην τιμή των καυσίμων τον Δεκέμβριο και...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η κατανάλωση ενέργειας στη Σλοβακία παρουσίασε αύξηση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, καθώς...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η MOL και η σλοβακική θυγατρική της Slovnaft επεξεργάζονται αγωγή κατά της κυβέρνησης για τον νέο έκτακτο φόρο, ο οποίος εγκρίθηκε από το Εθνικό...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ακραία ξηρασία επηρέασε μεγάλα τμήματα της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια περιόδων που συνήθως βρέχει, με αποτέλεσμα τις χαμηλές γεωργικές αποδόσεις και σοβαρές επιπτώσεις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE