Μενού Ροή
Σήμερα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για την εγκατάσταση LNG της Mediterranean Gas

Την ώρα που κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποίηση του λιμένα Βόλου, πληθαίνουν οι αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στην επένδυση της Mediterranean Gas για την ανάπτυξη πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην περιοχή της Μαγνησίας με δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Σήμερα Τρίτη 18 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξ’ αναβολής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με θέμα τη σχεδιαζόμενη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή μεταξύ της Κριθαριάς και του Μαράθου.

Η συνεδρίαση συγκαλείται μετά από αίτημα 17 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει τη γνώμη του, όπως είχε ζητήσει η ΡΑΕ από τους ΟΤΑ της Μαγνησίας. Η πρώτη συνεδρίαση είχε οριστεί για την Παρασκευή 7 Απριλίου αλλά δεν εμφανίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας κι ενώ στην αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης. Για συμμετοχή πολιτών στην αυριανή συνεδρίαση, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις πολιτικές κινήσεις και φορείς της πόλης.

Αρνητική γνωμοδότηση

Για το έργο υπάρχει ήδη αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και των δύο δήμων Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού. Ταυτόχρονα εκδηλώνεται ένα γενικευμένο κύμα αντίθεσης από το σύνολο σχεδόν των επιστημονικών φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας αλλά και ομάδας πολιτών, η οποία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να στραφεί κατά της επένδυσης με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μουδιασμένοι εμφανίζονται και οι επτά βουλευτές του νομού, οι  τέσσερις από τους οποίους έχουν εκφραστεί κατά της επένδυσης ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της δημοτικής αρχής υπό την διοίκηση Μπέου, η οποία ναι μεν έχει ταχθεί υπέρ του έργου αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει και τις γενικευμένες αντιδράσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Το ΤΑΙΠΕΔ που διενεργεί το διαγωνισμό για το λιμένα είχε μπλοκάρει αρχικά την χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου, αναγκάζοντας την εταιρεία να προβεί σε αλλαγή του σχεδιασμού. Το επιχείρημα ήταν ότι δεν θα μπορούσε να δεσμεύσει τους υποψήφιους επενδυτές του λιμένα με μια επένδυση που δεν είχε περιληφθεί στο master plan για την αξιοποίηση του λιμανιού.

Για το FSRU Αργώ, η ΡΑΕ είχε αποστείλει στα τέλη Φεβρουαρίου στους ΟΤΑ της περιοχής Μαγνησίας για γνωμοδότηση, επιστολή σχετικά με την αίτηση προκαταρκτικής εξέτασης τροποποίησης της άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της εταιρείας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο, προβλέπει νέα θέση εγκατάστασης του πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου από σταθερό σημείο στην είσοδο του λιμένα Βόλου (πλησίον της περιοχής «Πευκάκια») σε άλλο σταθερό σημείο κοντά στην ακτή στην περιοχή «Κριθαριά». Το FSRU θα βρίσκεται βορειοδυτικά του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση 65 μέτρων από την ακτή και θα απέχει δύο ναυτικά μίλια από τη γραμμή ναυσιπλοΐας του λιμανιού.

Η αλλαγή σχεδιασμού του έργου έφερε και την μετακίνηση στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Στα τέλη Δεκεμβρίου, είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του market test για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας