Μενού Ροή
Σκέψεις για σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Σλοβενίας-Ουγγαρίας

Η Σλοβενία και η Ουγγαρία εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες ως μέσο μείωσης της εξάρτησης της Ουγγαρίας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν εγκαινίασαν στις 2 Δεκεμβρίου μια νέα γραμμή υψηλής τάσης που σηματοδοτεί την πρώτη σύνδεση μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών.

«Μια τέτοια σύνδεση θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να απαλλαγεί μεσοπρόθεσμα από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να βρει μια ανεξάρτητη πηγή που θα διασχίζει την Ιταλία», δήλωσε ο Γκόλομπ.

«Εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, το βλέπω ως έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών», πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία εξετάζει τρεις επιλογές για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία και να προμηθεύεται το φυσικό της αέριο είτε μέσω της Ρουμανίας, της Κροατίας ή της Σλοβενίας.

«Εάν ολοκληρώσουμε ένα από τα έργα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για άλλες επιλογές», είπε.

Το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Σλοβενίας καταλήγει σήμερα κοντά στο ανατολικό χωριό Πίντσε, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ο Γκόλομπ είναι βέβαιος ότι η σύνδεση θα μπορούσε να είναι «πολύ κοντά στην ολοκλήρωση» ή ακόμη και να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της θητείας του, η οποία απέχει τριάμισι χρόνια.

Η Σλοβενία, αν και εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπέγραψε πρόσφατα τριετή συμφωνία με την αλγερινή κρατική ενεργειακή εταιρεία Sonatrach.

Βάσει της συμφωνίας, η Σλοβενία θα λαμβάνει 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την 1η Ιανουαρίου 2023, τα οποία θα αποστέλλονται μέσω αγωγών στην Τυνησία και την Ιταλία – καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο των συνολικών αναγκών της χώρας.

Πηγή: Euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας