Μενού Ροή
Σκληρή μάχη για την ένταξη των έργων φυσικού αερίου στις ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις

Την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα τα έργα φυσικού αερίου, δεδομένου του ρόλου που θα διαδραματίσει ως αναγκαίου μεταβατικού καυσίμου τα επόμενα έτη επανέλαβε χτες στο Λουξεμβούργο, όπου έγινε το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, ο Έλληνας υπουργός Κ. Σκρέκας.

Ο Έλληνας υπουργός μαζί με άλλους 7 υπουργούς ασκούν έντονη πίεση να αλλάξει η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις επενδύσεις φυσικού αερίου, ενόψει των προτάσεων που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τελευταίο τετράμηνο του 2021.

Να υπενθυμίσουμε πως το πλάνο ταχείας απολιγνιτοποίησης που έχει εξαγγελθεί για τη χώρα μας προϋποθέτει την αντικατάσταση του λιγνίτη με το φυσικό αέριο, ενώ δρομολογούνται και έργα για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από το καύσιμο-γέφυρα.

Το θέμα προκαλεί τριγμούς μεταξύ των 27 καθώς κράτη με ανεπτυγμένες υποδομές φυσικού αερίου, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, το χαρακτηρίζουν ως ορυκτό καύσιμο. Μάλιστα οι χώρες αυτές επικαλούνται το γεγονός ότι οι υποδομές φυσικού αερίου είναι μη βιώσιμες καθώς το καύσιμο-γέφυρα θα παύσει να χρησιμοποιείται στο μέλλον.

Από την άλλη οι χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Τσεχία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία προωθούν μία άλλη ατζέντα σχετικά με το φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές αντιτάχθηκαν στην προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν με την οποία το φυσικό αέριο δε χαρακτηρίζεται ως “πράσινη επένδυση”. Μάλιστα, τονίζουν πως η παύση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το φυσικό αέριο θα σημάνει και μία παύση των απαραίτητων επενδύσεων στις επικράτειας τους.

Επιπλέον τονίζουν πως όλες οι υποδομές φυσικού αερίου θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν βιομεθάνιο και υδρογόνο ή ακόμα και μείγμα με αποτέλεσμα να μπορούν να απεξαρτηθούν εύκολα από το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε υποδομές φυσικού αερίου έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως αυτά των ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής και ΔΕΔΑ, τα οποία ξεπερνούν τα 600 εκ. Ευρώ, ενώ ο ΔΕΣΦΑ προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 500 εκ. Ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας