Μενού Ροή
Στα σκαριά συμφωνία για γιγαντιαίο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Αιγύπτου

H εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου στο φυσικό αέριο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Κάιρο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τον υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου, Tarek El Molla, η οποία θα αφορά σε τρία ζητήματα.

Στην εμπορία LNG μεταξύ των δύο χωρών, τη συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της παραγωγής φυσικού αερίου και την προοπτική κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου για τη διασύνδεση των δύο εθνικών συστημάτων.

Συμπληρωματικός αγωγός

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ένας διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου δεν θα αποτελέσει ανταγωνιστικό έργο στον East Med, αλλά συμπληρωματικό.

Η Αίγυπτος διαθέτει πλούσια εμπειρία στην έρευνα, την παραγωγή και την εμπορία φυσικού αερίου, δεδομένου ότι διαθέτει τα σημαντικότερα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι και η μοναδική χώρα στην περιοχή με δύο τερματικούς σταθμούς για την εξαγωγή LNG.

Τρεις ομάδες εργασίας

Τα θεμέλια της συμφωνίας που υπογράφεται την Πέμπτη έχουν μπει από τις τρεις κοινές ομάδες εργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες από τον περασμένο Απρίλιο έχουν συζητήσει εκτενώς θέματα συνεργασίας για την προμήθεια LNG, τη διασύνδεση των δύο εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Στις κοινές ομάδες συμμετέχουν μεταξύ άλλων από την ελληνική πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο οποίος θα συνοδέψει τον Κώστα Σκρέκα στο Κάιρο και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνης Στεφάτος.

Συνεργασίες ΔΕΠΑ και ΕΔΕΥ

Η διμερής συμφωνία, η δεύτερη σε ισάριθμους μήνες μετά το MoU για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ανοίγει τον δρόμο και για τη συνεργασία της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΕΔΕΥ με τις αντίστοιχες Αιγυπτιακές εταιρείες, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συνεργασίες και μεταξύ ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών των δύο χωρών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετάσχει το πρωί της Πέμπτης στην έκτη υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο, μαζί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Στη Σύνοδο θα εκπροσωπηθεί και η Ουγγαρία, ενώ εκπρόσωποι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θα συμμετάσχουν ως παρατηρητές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας