Μενού Ροή
Στα ύψη το φυσικό αέριο υποχωρεί το πετρέλαιο

Οι τιμές του φυσικού αερίου διεύρυναν τα κέρδη τους στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, καθώς οι φόβοι επέστρεψαν για παρατεταμένη διακοπή των προμηθειών μέσω ενός μεγάλου αγωγού, θέτοντας σε κίνδυνο μια ήδη προβληματική οικονομία.

Το ολλανδικό συμβόλαιο, που αποτελεί το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημειώνει άνοδο στα 275,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και ενισχύεται για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Τα futures αυξήθηκαν 13% αφού έκλεισαν σε ιστορικό υψηλό την Παρασκευή. Ο αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες για λόγους συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει ξανά σε λειτουργία όπως προγραμματίζεται, μετά τις εργασίες.

Επίσης, η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, και επαναδιατύπωσε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας.

"Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας", τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μιλώντας στο κρατικό ZDF στο Μόντρεαλ, στη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον Καγκελάριο Σολτς.

"Πρέπει να περιμένουμε ότι ο Πούτιν θα μειώσει περαιτέρω το αέριο".

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την πιθανότητα μιας πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντιθέτως, το πετρέλαιο υποχωρεί στις σημερινές συναλλαγές, με τους επενδυτές να εξετάζουν την προοπτική για περισσότερο πετρέλαιο από το Ιράν, καθώς οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη εξασθενούν.

Τα futures για το brent σημείωσαν άνοδοι μεγαλύτερη του 1%, χαμηλότερα από τα 96 δολάρια το βαρέλι, μετά από την άνοδο των τριών προηγουμένων συνεδριάσεων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν των ΗΠΑ μίλησε την Κυριακή με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, για το ενδεχόμενο αύξησης της προμήθειας από το Ιράν, μετά από μια συμφωνία για τα πυρηνικά.

Το πετρέλαιο έχει χάσει όλα τα κέρδη που κατέγραψε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι φόβοι για μια οικονομική ύφεση επηρέασαν και την αγορά πετρελαίου.

"Η παγκόσμια ισορροπία για το υπόλοιπο του έτους δεν είναι τόσο σφιχτή όσο πολλοί ανέμεναν, με τη ρωσική προσφορά να είναι υψηλή", δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα της ING Groep.

"Ενώ μπορεί να χρειαστούν κάποιοι μήνες προτού το Ιράν μπει ξανά στα προ κυρώσεων επίπεδα παραγωγής στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν ακόμη να αυξήσουν τις εξαγωγές βασιζόμενοι στην αποθήκευση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το brent παράδοσης Οκτωβρίου σημειώνει πτώση 1,5% στα 95,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου, υποχωρεί 1,6% στα 89,34 δολάρια το βαρέλι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας