Μενού Ροή
Στο 90% η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ολλανδία

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία είναι τώρα γεμάτες κατά 90% ενόψει του χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ξεπεράσει την υποχρεωτική ελάχιστη απαίτηση της ΕΕ να φτάσουν το 80% πριν από την 1η Νοεμβρίου.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν φθάσει στο 90% της χωρητικότητάς τους, διασφαλίζοντας ότι η Ολλανδία θα έχει περισσότερο από αρκετό φυσικό αέριο για να περάσουν τον επερχόμενο χειμώνα, δήλωσε η ολλανδική ενεργειακή εταιρεία Gasunie στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης BNR Newsradio. «Η προσδοκία είναι ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε εκπρόσωπος της Gasunie.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη αρχίσει να αποθηκεύουν προμήθειες φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος, υπό τον φόβο ότι η Ρωσία θα διέκοπτε την προμήθειά τους σε φυσικό αέριο ως απάντηση στην υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία. Αυτοί οι φόβοι «γίνονται τώρα πραγματικότητα μετά το σαμποτάζ αυτή την εβδομάδα σε δύο ρωσικούς αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα, τους Nordstream 1 και 2», έγραψε το BNR Newsradio.

Την Τετάρτη, η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι διαρροές οφείλονται σε «σαμποτάζ», απειλώντας με την «ισχυρότερη δυνατή αντίδραση» σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή των ευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών.

Στις 23 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Ένα από τα βασικά στοιχεία ήταν η απαίτηση κάθε κράτους μέλους να έχει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 80% της χωρητικότητάς του. «Ο κανονισμός είναι η απάντηση στην τρέχουσα κατάσταση. Η Gazprom χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο (…) οπότε έχουμε την ασπίδα προστασίας μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιέρζι Μπούζεκ.

Η Ολλανδία πέτυχε αυτόν τον στόχο του 80% στις 7 Σεπτεμβρίου. «Θα συνεχίσουμε να γεμίζουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε ένα μαξιλάρι για τους αβέβαιους καιρούς που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», δήλωσε τότε ο υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γέτεν.

Πηγή: euractive.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας