Μενού Ροή
Σύνοδος Κορυφής: Η μετάθεση για Μαίο της απόφασης για το πλαφόν στο αέριο - Όλο το παρασκήνιο και οι συμβιβασμοί

Οι ηγέτες της ΕΕ ξόδεψαν υπερβολική ποσότητα ενέργειας την Παρασκευή, διαφωνώντας για το πώς να προστατεύσουν καλύτερα τους ψηφοφόρους και τις επιχειρήσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Στο τέλος, στο κλείσιμο μιας διήμερης συνόδου κορυφής που επικεντρώθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, οι ηγέτες συμφώνησαν σε μια προσέγγιση «κάτω από τον ήλιο» που θα επέτρεπε αμέσως στην Ισπανία και την Πορτογαλία να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Τον Μαίο η αποσύνδεση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Μάιο να παρουσιάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με στόχο την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία.

«Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» επισήμανε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων στη μειωμένη φορολογία και στο πλαφόν στις τιμές. «Ολες οι επιλογές που παρουσιάστηκαν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τη ρίζα αυτού που προκαλεί υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και αυτό είναι σε μεγάλο μέρος είναι οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές του αερίου» υπογράμμισε η κ. Φον ντερ Λάιεν. «Καλωσορίζω το γεγονός ότι τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη» σημείωσε επίσης.

Τέλος στον εθισμό

Μακροπρόθεσμα, τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες έχουν σχεδιαστεί για να τερματίσουν, μια για πάντα, τον εθισμό της Ευρώπης στα ορυκτά καύσιμα που προμηθεύει η Ρωσία - μια φιλοδοξία που υπήρχε πριν από την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά τώρα αποτελεί επείγουσα ασφάλεια επιτακτικός. Η Γερμανία, για παράδειγμα, θέλει να απαλλαγεί από ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα αυξήσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τελική συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής. «Θα οξύνουμε τις κυρώσεις μας και θα απελευθερωθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Η συμφωνία ΗΠΑ ΕΕ

Νωρίτερα την Παρασκευή, η φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να ανακοινώσει ένα σχέδιο για τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ευρώπη να σταματήσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο που διοχετεύεται από τη Ρωσία. Έθεσαν έναν στόχο για επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στις αγορές της ΕΕ φέτος, και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περισσότερο ετησίως έως το 2030.

Η Ρωσία στέλνει τώρα στην ΕΕ 155 bcm ετησίως, ή περίπου το 40 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου των χωρών μελών της ΕΕ. Η ανακοίνωση με τον Μπάιντεν σηματοδότησε τη σοβαρότητα της ΕΕ από πολιτική σκοπιά, αλλά υπήρξαν άμεσα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που περιέγραψαν οι ηγέτες.

Οι ηγέτες πέρασαν μεγάλο μέρος του υπόλοιπου της Παρασκευής παλεύοντας με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, χωρών που κυριολεκτικά βρίσκονται «εκτός δικτύου» όταν πρόκειται για το ευρύτερο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ.

«Η Ιβηρική Χερσόνησος έχει μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση – εκεί το ενεργειακό μείγμα είναι με μεγάλο φορτίο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο φον ντερ Λάιεν. «Και με πολύ λίγες μόνο διασυνδέσεις. Και ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε σε μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική Χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική Χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ συνδέει την τιμή της ενέργειας στο τελευταίο καύσιμο που χρησιμοποιείται για την κάλυψη της ζήτησης, που είναι συνήθως φυσικό αέριο, και αυτό οδήγησε σε υψηλές τιμές ενέργειας καθώς η τιμή του φυσικού αερίου οκταπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο.

Έκτακτα μέτρα

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν παρείχε στον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και στον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα την ευελιξία που είχαν ζητήσει να σπάσουν πλήρως, να «αποσυνδέσουν» ή να «αποδεσμεύσουν» την τιμή του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών — ή να μεσολαβήσουν με την ευρύτερη δυνατή εξουσία να επιβάλλει ελέγχους τιμών.

Αλλά η απόφαση του Συμβουλίου να επιτρέψει «έκτακτα προσωρινά μέτρα» ήταν αρκετή ως νίκη που ο Σάντσες και ο Κόστα εμφανίστηκαν μαζί σε μια θριαμβευτική κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Οι συνομιλίες μας και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν με τους υπουργούς Ενέργειας απέφεραν καρπούς σε μια πολύ επωφελής συμφωνία για την Ιβηρική Χερσόνησο», είπε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας: «Καθοδηγήσαμε τη συζήτηση και τον στόχο που είχαμε θέσει, εκπληρώσαμε σε αυτό το Συμβούλιο. .»

Οι χώρες που είχαν αντιταχθεί στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στις αγορές ενέργειας κέρδισαν παραχωρήσεις που θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσία να αξιολογήσει τα προτεινόμενα έκτακτα μέτρα και να απαιτήσει να βεβαιωθεί ότι τυχόν τέτοια μέτρα δεν υπονομεύουν τους όρους εμπορίου κατά τρόπο που «αντίθετα προς το κοινό συμφέρον .»

Κατά κάποιο τρόπο, το αποτέλεσμα ήταν ένα κλασικό φοντάν της ΕΕ, δίνοντας σε όλους τους ηγέτες τη δυνατότητα να διεκδικήσουν κάποιο είδος νίκης και να απωθήσουν μερικές από τις δυνητικά πιο δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Περιορισμός Βρυξελλών

Η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει εκθέσει την εξαιρετικά περιορισμένη ικανότητα των Βρυξελλών να βοηθήσουν, δεδομένων των εξαιρετικά διαφορετικών συνθηκών των ενεργειακών αγορών σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ. Στη συνέντευξη Τύπου, η φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει λύση για όλες τις θεραπείες και ότι οποιαδήποτε προσέγγιση είχε αρνητικά σημεία.

«Εξετάσαμε διάφορες επιλογές για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις — μέτρα όπως εισοδηματική στήριξη ή κρατική ενίσχυση, κουπόνια, μειωμένη φορολογία, ανώτατα όρια τιμών, προσαρμογή τιμών, συμβόλαια για διαφορά κ.λπ.», είπε. "Όλες οι επιλογές που παρουσιάσαμε έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα."

Μεταξύ των βημάτων που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ ήταν ένα σχέδιο για τη συγκέντρωση της αγοραστικής δύναμης των 27 χωρών.

«Το ενεργειακό μείγμα… στα κράτη μέλη μας είναι πολύ διαφορετικό», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σχετικά με την πρόταση για από κοινού αγορά φυσικού αερίου ότι «η συνεργασία μια μακροχρόνια σύμβαση είναι το καλύτερο εργαλείο για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου».

Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Επιτροπή εξετάζει επίσης «τον σχεδιασμό της ενεργειακής μας αγοράς» — δηλαδή «το ζήτημα της αποσύνδεσης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας