Μενού Ροή
Τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών εταιρειών που πωλούν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη

Οι ενεργειακές εταιρείες και οι έμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη πωλώντας αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη καθώς οι τιμές στην ήπειρο εκτοξεύονται, Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα φορτίο κατέγραψε κέρδη περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

Οι αμερικανικές εξαγωγές φυσικού αερίου πέρα ​​από τον Ατλαντικό έχουν αυξηθεί το 2022, καθώς οι εταιρείες επιταχύνουν τα τεράστια κέρδη που προσφέρονται, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν μια πίεση ρωσικής προμήθειας προσπαθούν απεγνωσμένα να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης πριν από το χειμώνα.

"Δεν μιλάμε για περιθώριο. Μιλάμε για πολλαπλασιαστή", είπε ο Laurent Segalen, τραπεζίτης ενεργειακών επενδύσεων που φιλοξενήθηκε στο podcast της Redefining Energy, σχετικά με το λεγόμενο εμπόριο arbitrage. «Συνολικά, είναι τρελό», είπε στο Insider.

Ο Segalen είπε ότι οι εταιρείες με αέριο προς πώληση στις ΗΠΑ μπορούν να γεμίσουν ένα μεγάλο πλοίο και να το στείλουν στον Ατλαντικό για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, με το φορτίο να φτάνει στη συνέχεια περίπου 275 εκατομμύρια δολάρια στην Ευρώπη.

Συμβόλαια πριν την άνοδο

Οι αγοραστές που έκλεισαν συμφωνίες για την αγορά φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ πριν από την τελευταία άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών θα αποκόμιζαν επίσης τεράστια κέρδη, σύμφωνα με τη Segalen.

Ο Felix Booth, επικεφαλής ανάλυσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Vortexa, είπε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να κερδίζουν περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε αποστολή.

«Είναι ένα απίστευτο αρμπιτράζ που είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή», είπε. Ο Μπουθ είπε ότι όποιος κατέχει φυσικό αέριο με την ελπίδα ότι η τιμή του θα ανέβει έχει βιώσει «απίστευτα» κέρδη.

Μεγάλες ενεργειακές εταιρείες όπως η γαλλική TotalEnergies καθώς και μεγάλοι εμπορικοί οίκοι όπως η Trafigura και η Gunvor είναι μερικοί από τους βασικούς παίκτες που αγοράζουν και πωλούν φυσικό αέριο στις ΗΠΑ.

Ο Booth είπε ότι οι εταιρείες προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η ήπειρος καθώς οι προμήθειες εξαντλούνται. «Δεν είναι καθαρά κερδοσκοπικό», είπε. «Υπάρχει λόγος που οι τιμές είναι τόσο υψηλές».

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν ανοδικά το 2022 καθώς η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο. Τον περασμένο μήνα η ρωσική Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί περίπου 200% σε τοπικό νόμισμα τον τελευταίο χρόνο. Όταν μετατράπηκαν σε δολάρια, οι τιμές αναφοράς για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία TTF ήταν περίπου 62 δολάρια ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmbtu) την Παρασκευή.

Αντίθετα, το φυσικό αέριο των ΗΠΑ είναι πολύ φθηνότερο, δεδομένων των άφθονων προμηθειών της χώρας και της χαμηλότερης ικανότητάς της για εξαγωγές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ Henry Hub διαπραγματεύονταν περίπου στα 8,70 $ ανά mmbtu την Παρασκευή, ακόμη και μετά την απότομη άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Η μεγάλη διαφορά τιμής ώθησε τις μεγάλες εταιρείες να αυξήσουν τις εξαγωγές από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Μόλις το 60% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ - ή 115 κιλοτόνων την ημέρα - πήγαν στην Ευρώπη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων εμπορευμάτων Vortexa. Αυτό είναι από μόλις 19% — ή 35 κιλοτόνους την ημέρα — τον ίδιο μήνα το 2021.

Τον Ιούνιο, οι αποστολές των ΗΠΑ παρείχαν περισσότερο αέριο στην Ευρώπη από τις ροές των ρωσικών αγωγών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας ήταν εξαιρετικά επικερδής για τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Η Gunvor, μια μεγάλη εμπορική εταιρεία με έδρα την Ελβετία, σημείωσε κέρδη ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα κέρδη της Total σημείωσαν επίσης ρεκόρ, με το εμπορικό σκέλος της εταιρείας να παρουσιάζει ισχυρές επιδόσεις.

Ο Segalen και ο Booth δήλωσαν ότι αναμένουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ στην Ευρώπη να συνεχιστούν σε παρόμοια επίπεδα καθώς κυβερνήσεις όπως η Γερμανία προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες ορυκτών καυσίμων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη θέρμανση και τη βιομηχανία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας