Μενού Ροή
Τι έψαχναν 4 πρεσβευτές στην Αλεξανδρούπολη - Η επίσκεψη Τσούνη στο FSRU και η σημασία της παρουσίας Βουλγαρία, Ουκρανίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας

Η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε για μια ακόμη φορά σήμερα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την επίσκεψη στην περιοχή 4 κορυφαίων Πρέσβεων, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνοαμερικανός κ.Τσούνης, συνοδευόμενος από  τον Πρέσβη της Βουλγαρίας Valentin Poriazov, τον Πρέσβη της Μολδαβίας Andrei Popov, τον Πρέσβη της Ουκρανίας Shutenko Sergii και την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ρουμανίας, Adriana Ciamba, ξεκίνησαν αρχικά από το σημείο των έργων του FSRU, όπου εκπρόσωποι των εταιρειών που μετέχουν στο έργο τους ενημέρωσαν για την πορεία υλοποίησης.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας με τους Βαλκάνιους γείτονές της και βοηθώντας να σπάσει το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας. Το FSRU Αλεξανδρούπολης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επίτευξη των περιφερειακών ενεργειακών και κλιματικών στόχων, τόνισε από την Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης.

Ενεργειακός κόμβος

Πρόσθεσε πως "είναι ένας τόπος που εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, ο οποίος πρόκειται να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την περιοχή", γεγονός που "σημαίνει επίσης ευημερία και σταθερότητα".

"Η σημασία της Αλεξανδρούπολης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ με τέσσερις συναδέλφους μου. Οι πρέσβεις της Ρουμανίας της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας είναι εδώ. Γιατί όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού και εμπορικού κόμβου και ως κόμβου logistics για το ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η Ελλάδα που πρωτοστατεί, υπό το πρίσμα ενός εταίρου που παρέχει σταθερότητα και ευημερία σε όλη την περιοχή", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε δε,την Αλεξανδρούπολη ως "ένα από τα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα που φέρνει η Ελλάδα στο τραπέζι" και εξήρε την αξιοπιστία της χώρας μας ως εταίρο. "Η Ελλάδα ενεργεί με αξίες, ενεργεί με ειλικρίνεια. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, ικανή και βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Η Ελλάδα είναι ο δυτικός αξιόπιστος εταίρος", τόνισε ο κ. Τσούνης.

"Πιστεύω ακράδαντα", υπογράμμισε, "ότι η συλλογική ασφάλεια της Ελλάδας έγκειται σε μια ισχυρή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αλλά αν κοιτάξετε την περιοχή -και υπάρχουν ορισμένες περιφερειακές προκλήσεις εδώ- οι Ηνωμένες Πολιτείες στρέφονται στον βασικό τους σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, για να εργαστούν από κοινού με σεβασμό και αποτελεσματικά ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δύο χώρες μας είναι εξαγωγείς σταθερότητας. Και βρήκαμε έναν πολύ ειλικρινή και ικανό εταίρο στην Ελλάδα για να κάνει αυτό το σημαντικό έργο".

Κ. Σιφναίος: Το FSRU θα δώσει πνοή στην πόλη και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων δύμβουλος της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, ο οποίος ξενάγησε τους τέσσερις πρέσβεις στο έργο του FSRU, τόνισε σχετικά με την πορεία του έργου, ότι "όλα βαίνουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα" και στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι το FSRU Αλεξανδρούπολης θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από 1/1/2024.

"Το έργο αυτό, όπως έχει ήδη δώσει, θα δώσει κι άλλη πνοή στην πόλη και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης", τόνισε ο κ. Σιφναίος και εξήγησε: "Θα απασχολήσει κόσμο όχι μόνο στο έργο αυτό καθαυτό αλλά και περιφερειακά, στις θαλάσσιες υπηρεσίες που θα παράγονται στο έργο, σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, σε εφόδια, σε τουριστικά, σε εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. Και η εταιρεία βέβαια, ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στην πορεία του χρόνου που θα είμαστε εδώ θέλει να είναι ένας συνεπής κοινωνικός εταίρος στην Αλεξανδρούπολη και να μπορέσουμε να προσφέρουμε σ' αυτή την πόλη, η οποία μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε".

Διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι δικλείδες και τα μέτρα ασφαλείας, ενώ υπενθύμισε ότι η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο ελήφθη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία κατέδειξε και την πραγματική γεωπολιτική του σημασία αλλά και το γεγονός "ότι δεν μπορείς ποτέ να εξαρτάσαι από μία πηγή".

"Εμείς προσφέραμε μια εναλλακτική λύση και στο κομμάτι του προμηθευτή αλλά και στο κομμάτι των οδών εφοδιασμού. Κι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και με το δεύτερο έργο που έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε, το οποίο είναι σε φάση αδειοδοτική αυτή τη στιγμή και έχει στόχο να κοιτάξει ακόμα πιο βόρεια, στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου αλλά και στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία", σημείωσε ο κ. Σιφναίος.

Υπογράμμισε δε, πως πλέον "η Ελλάδα είναι ένας συνδετικός γεωστρατηγικός παίκτης για όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, σαν μία είσοδος ενέργειας και οικονομίας σε όλη αυτή την περιοχή" και πρόσθεσε πως "τα έργα αυτά αναβαθμίζουν πολύ τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή και είναι μια προμετωπίδα εθνικής ασφάλειας για την Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι σε μια πολύ ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή".

Ερωτηθείς αναφορικά με τα σχέδια για ένα πρότυπο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη, απάντησε πως "είναι κάτι το οποίο πολύ σύντομα θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Νομίζω στα επόμενα 3-4 χρόνια θα το δούμε".

Επαφές με φορείς

Οι πέντε πρέσβεις, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αλεξανδρούπολη, είχαν επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΟΛΑ Κώστα Χατζημιχαήλ, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας