Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τίτλοι τέλους για τον East Med; – Ασύμφορος λέει ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ

Ξεκάθαρη θέση για το θέμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med πήρε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε διαδικτυακό φόρουμ που συμμετείχε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στον διάλογο που είχε με διεθνολόγους από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα και είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ο κ. Πάιατ, ξεκαθαρίζει ότι “ο αγωγός East Med, αν επρόκειτο να κατασκευαστεί, θα ήταν το βαθύτερο και ακριβότερο έργο αγωγών στην ιστορία του κόσμου”.

Και καταλήγει, “επομένως, αν ο αγωγός East Med κατασκευάζεται ή όχι στο μυαλό μου, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική και καμία σχέση με τη διπλωματία. Είναι ένα ερώτημα για τις αγορές. Τουλάχιστον προς το παρόν, οι αγορές φαίνεται να σηματοδοτούν ότι αυτός ο αγωγός είναι απίθανο να επιδιωχθεί”.

Βραχυπρόθεσμη λύση το LNG

Ο κ. Πάιατ πρόσθεσε ότι “όλοι παρακολουθούμε τι συμβαίνει με την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και την ταχεία στροφή στις ανανεώσιμες πηγές, και καταλαβαίνουμε ότι ενώ το LNG πρόκειται να διαδραματίσει έναν απαραίτητο ρόλο βραχυπρόθεσμα – εννοώ τις επόμενες δεκαετίες – ως όχημα στην ενεργειακή μετάβαση, δεν είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση στις ενεργειακές μας απαιτήσεις. Στην πραγματικότητα, το κλίμα μας δεν μπορεί να το υποστηρίξει αυτό”.

“Κακή συμφωνία ο Nord Stream 2”

Ο πρέσβης των ΗΠΑ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ότι ο αγωγός “Nord Stream 2 είναι μια κακή συμφωνία”.

Πρόσθεσε ότι ο αγωγός αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ότι είναι κυρίως ένα πολιτικό σχέδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να ενισχύσει την ικανότητά της να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό μοχλό ενάντια στα συμφέροντα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ “η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν για το Nord Stream 2 είναι μια ρεαλιστική κρίση ότι, δεδομένου του πόσο προχωρημένος ήταν ο αγωγός, τα συμφέροντά μας θα εξυπηρετούνταν καλύτερα με τη σύναψη συμφωνίας με τη Γερμανία για το πώς θα συνεργαστούμε για να συνεχίσουμε να προωθούμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ζωτικό αγώνα της Ουκρανίας και τη μετάβαση ολόκληρης της ενεργειακής οικονομίας της στα ευρωπαϊκά πρότυπα”.

“Ελπιδοφόρα διαδρομή” μέσω Ελλάδας

Προκειμένου να παρακαμφθεί ο ρωσικός αγωγός, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, “μία από τις πιο ελπιδοφόρες διαδρομές για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία είναι είτε αέριο από τον TAP είτε LNG μέσω της Αλεξανδρούπολης ή της Ρεβυθούσας και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τον Διαβαλκανικό αγωγό μεταφορά αυτού του αερίου στην Ουκρανία”.

Δοκιμαστική αποστολή αερίου από τη Ρεβυθούσα στην Ουκρανία

Ο κ. Πάιατ στο διάλογο που είχε προχώρησε και σε μια αποκάλυψη.

Όπως είπε, “πέρυσι, η αμερικανική εταιρεία ERU έστειλε μια δοκιμαστική αποστολή φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα εδώ έξω από την Αθήνα στην Ουκρανία μέσω του τρέχοντος άδειου Διαβαλκανικού Αγωγού, αποδεικνύοντας μια πιθανή νέα διαδρομή για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ουκρανία, και πρόκειται για μια περιοχή που οι πρεσβείες μας εδώ στην Αθήνα και στο Κίεβο συνεχίζουν να συζητούν με την ελληνική και την ουκρανική κυβέρνηση”.

¨Περήφανος για την δουλειά στην Ελλάδα”

Πρόσθεσε ότι “είμαι πολύ περήφανος για όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει με την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν λίγες κυβερνήσεις οπουδήποτε στην Ευρώπη που έχουν κάνει περισσότερα από όσα έχει η Ελλάδα για να προωθήσει τον στόχο της ενεργειακής διαφοροποίησης στην Ευρώπη. Ο TAP, φυσικά, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα παραδίδει αέριο αζέρικο στους Έλληνες καταναλωτές. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα. Αλλά δεν είναι μόνο θέμα του αγωγού TAP. Είναι επίσης η επέκταση του τερματικού σταθμού Ρεβυθούσα, που είναι αυτό που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν μια σημαντική πηγή LNG στην Ελλάδα. Πέρυσι, αντιπροσωπεύσαμε περίπου το 50 % των παραδόσεων LNG της Ελλάδας. Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, θα είναι σημαντικός για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της ικανότητας”.

Αναλυτικά το κείμενο και το βίντεο του διαλόγου του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιαιτ:

https://gr.usembassy.gov/ambassador-pyatts-remarks-at-the-ambassadors-forum/

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Γιώργου Αλεξάκη, Πληθαίνουν οι φωνές τις τελευταίες ημέρες για την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από το ενεργειακό ράλι. Ήδη,...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη Το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος MYTILINEOS, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην πιο αναπτυξιακή αλλά συνάμα και πιο...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

της Νεφέλης Ζορμπά. Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα στις διεθνείς αγορές, η κρίση που πλήττει με σφοδρότητα...

BALKAN DESK

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προχώρησε σε μια απόφαση έκπληξη ως ελάφρυνση για τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Αποφάσισε να καταβάλει άμεσα την επιδότηση...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE