Μενού Ροή
Το νέο σχέδιο της Κύπρου για να καταστεί πύλη μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σε αλλαγή της στρατηγικής της που έχει στόχο να καθιερωθεί ως πύλη για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη προχωρά η Κύπρος.

Η νέα κεντρώα κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Φεβρουάριο, φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά το σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η νέα στρατηγική της χώρας, όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο βιομηχανικού συνεδρίου στη Λευκωσία, προβλέπει τη δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στο νησί, για χρήση του από την εγχώρια βιομηχανία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τη δημιουργία πρόσθετης εγκατάστασης υγροποίησης φυσικού αερίου, που θα επεξεργάζεται το καύσιμο με τελικό στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές.

"Μέσω αυτής της εγκατάστασης, το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υγροποιείται στην Κύπρο και να μεταφέρεται με πλοία LNG στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργώντας έτσι έναν διάδρομο East Med παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν την τελευταία δεκαετία. Η Κύπρος ανακοίνωσε την πρώτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου το 2011, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει την παραγωγή.

Η αλλαγή στρατηγικής της Κύπρου φαίνεται εύλογη δεδομένων των εξελίξεων που αφορούν τον αγωγό EastMed. Το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού EastMed, μήκους 2.000 χλμ., για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, ήταν υπό συζήτηση για περίπου μια δεκαετία. Ωστόσο, στις αρχές του 2022 υπήρξε μια οπισθοδρόμηση, όταν οι ΗΠΑ απέσυραν την προηγούμενη υποστήριξή τους στην κατασκευή του έργου, λέγοντας ότι είναι πολύ ακριβό και η κατασκευή του απαιτεί πολύ χρόνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας