Μενού Ροή
Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ Gazprom

Σε υπόθεση για γερά νεύρα και με πλούσιο παρασκήνιο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει τους όρους της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Με την ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τις τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές να μην παρουσιάζουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης, η κυβέρνηση θέλει να τροποποιήσει τους όρους της σύμβασης μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία λήγει το 2026.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταξύ Αθήνας και Μόσχας, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρωσία και της συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σύνδεση τιμής με το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι να αυξηθεί η συνάρτηση με τη διεθνή τιμή πετρελαίου (oil indexed) στην προμήθεια ρωσικού αερίου, η οποία τώρα καθορίζεται σε μεγάλο ποσοστό από τη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub. Η τιμή στο ολλανδικό TTF εξακολουθεί να παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, καθώς την Πέμπτη έκλεισε στα 92,5 ευρώ/MWh.

Πιθανό ραντεβού με Αλεξέι Μίλερ

Δεν αποκλείεται μάλιστα για το θέμα αυτό να γίνουν συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας, Νίκολαι Σουλγκίνοφ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία.

Η αλλαγή των όρων της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι η ρωσική πλευρά θα ζητήσει ανταλλάγματα. Για τον λόγο αυτόν στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν διάφορα σενάρια για προτάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δελεάσουν τους Ρώσους.

Αγκάθι τα υδροηλεκτρικά

Μεταξύ αυτών είναι και η εξεύρεση λύσης για τα υδροηλεκτρικά έργα στο Πευκόφυτο και τη Συκιά, που επρόκειτο να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της εκτροπής του Αχελώου και είχαν ανατεθεί σε κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε η εταιρεία Προμηθέας Gas συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου και της Gazprom.

Τα δύο έργα είχαν ανατεθεί τη δεκαετία του 1990 στο σχήμα που συμμετείχε και η Προμηθέας Gas, ως αποζημίωση για την καθυστερημένη ενεργοποίηση της σύμβασης την οποία είχε υπογράψει η Ελλάδα με τη Σοβιετική Ένωση για την προμήθεια φυσικού αερίου στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Ωστόσο, τα έργα ουδέποτε υλοποιήθηκαν λόγω των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσαν την εκτροπή του Αχελώου. Από τότε οι Ρώσοι υποστήριζαν ότι η σύμβαση για τα έργα στη Συκιά και το Πευκόφυτο προέβλεπε την αποζημίωση του αναδόχου ή την αντικατάσταση των έργων με άλλα ίσης αξίας.

Αντικατάσταση

Οι αξιώσεις των Ρώσων έχουν συζητηθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια, με το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς να είναι ότι η αντικατάσταση των δύο έργων με απευθείας ανάθεση αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην Αθήνα θεωρούν δεδομένο ότι το ζήτημα θα επανέλθει από τους Ρώσους και αναζητούν λύση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση της ΔΕΠΑ με τη Gazprom και δεν θα προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η αλλαγή των όρων στη σύμβαση για την προμήθεια ρωσικού αερίου να ισχύσει από το επόμενο έτος, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που ισχύουν στην αγορά φυσικού αερίου λόγω της κλιμάκωσης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας