Μενού Ροή
Trafigura: Η Ευρώπη γλιτώνει την κρίση αερίου

Ο ήπιος καιρός σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες βοηθάει την περιοχή να αποφύγει την έλλειψη φυσικού αερίου για τον χειμώνα φέτος και τον επόμενο, σύμφωνα με την Trafigura Group, έναν από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι πιθανό να εξαντληθούν κατά τα δύο τρίτα αυτόν το χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες και οι ρωσικές ροές συνεχίζονται μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα είναι σε θέση να επιβιώσει την επερχόμενη χειμερινή περίοδο και θα μπορούσε να έχει αρκετά αποθέματα για να αποφύγει μια κρίση και το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

«Εάν ισχύσει αυτό, μπορεί να μην έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα η πραγματική ανησυχία», δήλωσε ο Weir στη σύνοδο κορυφής των Financial Times Commodities Asia στη Σιγκαπούρη. «Νομίζω ότι ένα σημαντικό πρόβλημα έχει μετριαστεί», σημείωσε.

Ο εξαιρετικά ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ευρώπη από τον Οκτώβριο οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου από επίπεδα-ρεκόρ το καλοκαίρι. Η περιοχή έχει επίσης κάνει κούρσα για την αναπλήρωση αποθεμάτων και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρεται μέσω πλοίων και όχι μέσω αγωγών.

«Εχουμε πολύ ισχυρή αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη», είπε ο Weir. «Ανησυχούσαμε πολύ για τις τιμές της ενέργειας και αυτή η ανησυχία μειώθηκε».

Ωστόσο, η Gazprom απείλησε να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου που αποστέλλονται μέσω Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ρωσική εταιρεία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τους όγκους που φθάνουν στη Μολδαβία.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπηρεσίες κοινής ωφελείας έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, όταν αναμένεται να κορυφωθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η Ρωσία έχει ουσιαστικά διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη για την περιοχή την αναπλήρωση αποθεμάτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας