Μενού Ροή
Tρίτη ανοδική εβδομάδα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Ακόμη ακριβότερο έγινε μέσα στην τελευταία εβδομάδα το φυσικό αέριο, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για τις ρωσικές ροές επιτείνουν τον κίνδυνο των ενεργειακών ελλείψεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο επόμενου μήνα, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, κινείται άνω των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς είναι 5,9% υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα, επεκτείνοντας την άνοδο της περασμένης, όταν η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream μόλις στο 20% της δυναμικότητας του, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης σε μία εκ των τουρμπινών.

Ωστόσο, όλη η Ευρώπη γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί πρόφαση και ο πραγματικός λόγος είναι τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης. Κάτι που επιβεβαιώνεται κι από τον ισχυρισμό του Βερολίνου ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για τις μειωμένες ροές.

Σε κάθε περίπτωση, η υπάρχουσα ροή φυσικού αερίου «φουντώνει» τα σενάρια για τον κίνδυνο ελλείψεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ζήτηση είναι αισθητά υψηλότερη. Το εν λόγω πρόβλημα θα καταστεί ακόμη εντονότερο, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τελείως τη στρόφιγγα του αερίου.

Τότε, οι χώρες που εξαρτώνται άμεσα από τον Nord Stream, ανάμεσα στις οποίες και η Γερμανία, θα αναγκαστούν να κάνουν ελεγχόμενη διανομή της ενέργειας, βυθίζοντας στο σκοτάδι κατά περιόδους νοικοκυριά, βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Ένα σενάριο οδυνηρό για την οικονομία.

Στόχος της Ευρώπης είναι να γεμίσει το ταχύτερο δυνατό τις αποθήκες ενέργειας, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι πιθανότητες επαλήθευσης του δυσμενούς σεναρίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου (LNG) από Αμερική, Αφρική και Ασία.

Σήμερα, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 71%. Ωστόσο, αν υπάρξει μηδενισμός των ρωσικών ροών θεωρείται σχεδόν απίθανη η αισθητή αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι εποχιακές εργασίες συντήρησης σε διάφορες εγκαταστάσεις αερίου, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τις ροές από τη Νορβηγία, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, λόγω της εκτιμώμενης μείωσης της προσφοράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας